Preskoči na glavni sadržaj

Niz nagrada hrvatskim animatorima

Animirani film Wiener Blut u režiji Zlatka Boureka i Pavla Štaltera osvojio je Grand prix upravo završenog Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015., dok su još dvije nagrade dodijeljene Marku Meštroviću za film Levitacija i Chintis Lundgren za Život s Hermanom H. Rottom. Također, na nedavno održanom 19. Međunarodnom video festivalu Videomedeja 2015. jedno od priznanja dobila je Lea Vidaković za film Široki krajolik – porculanske priče.

Žiri Međunarodnog festivala animiranog filma Banjaluka 2015., koji se održao od 23. do 28. listopada, u sastavu Jelena Bešir (Srbija), Melina Alagić (Bosna i Hercegovina) i Božidar Trkulja (Hrvatska), dodijelili su Grand Prix filmu Wiener Blut Zlatka Boureka i Pavla Štaltera, nastalom u produkciji Zagreb filma. "To je film koji se hrabro suočava s jednom povijesnom, ali i osobnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora i simbola, ali i dosljednost autorskog likovnog izričaja koji traje više od pola stoljeća", obrazložio je žiri.

Nagradu za kreativnost i umjetnički izraz osvojio je film Levitacija Marka Meštrovića, nastao u produkciji Kreativnog sindikata. "To je hipnotički film koji svojim vizualnom i zvučnom prozračnošću priziva meditativni užitak ponovnog gledanja", navodi se u odluci žirija. Posebno priznanje dodijeljeno je i estonsko-hrvatskom filmu Život s Hermanom H. Rottom redateljice Chintis Lundgren, nastalom u produkciji estonskog studija Chintis Lungreni Animatsioonstuudio i koprodukciji Adriatic Animationa iz Pule, Umjetničke organizacije Anima iz Zagreba i danskog GoodJobStudios. "Riječ je o jednom vrlo duhovitom filmu koji koristi stilizaciju i karikaturalnost kako bi se bavio temom muško-ženskih odnosa, sazrijevanja i promjene lika, pitanjem kompromisa i identiteta", naveo je žiri. Više informacija pronađite na ovoj poveznici.

Ovim nagradama hrvatskim animatorima valja pridružiti i priznanje koje je na nedavno održanom 19. Međunarodnom video festivalu Videomedeja 2015. u Novom Sadu dobila Lea Vidaković. Njen film Široki krajolik – porculanske priče, nastao u produkciji zagrebačkog Autonomnog kulturnog centra, dobio je pohvalu za pojedinačni umjetnički doprinos za stop-motion animaciju s ručno izrađenom scenografijom. Festival se održao od 23. do 25. listopada u Novom Sadu, a više detalja pronađite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.