Preskoči na glavni sadržaj

Niz hrvatskih filmova i projekata na slovenskoj Animateci 

Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava svake godine početkom prosinca u Ljubljani. Ovogodišnje, 12. izdanje Animateke održat će se od 7. do 13. prosinca u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Modernoj galeriji. 

Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke. 

U natjecateljski program kratkometražnih animiranih filmova uvršteno je ukupno 36 naslova, među kojima pet domaćih. To su Probudi me Dee Jagić (Zagreb film), Penjači Siniše Mataića (Luma film), Stakleni čovjek Danijela Šuljića (Kreativni sindikat), Tu tamo Alexandera Stewarta (Bonobostudio) i hrvatska manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom autorice Chintis Lundgren (Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio, Jadranska animacija / Adriatic Animation, Umjetnička organizacija ANIMA, GoodJobStudios). 

U natjecateljski program filmova za djecu Elephant (Slon) uvršten je animirani film Kišni Ivane Guljašević (Igubuka), dok su u natjecateljski program europskih studentskih filmova uvrštene Vučje igre Jelene Oroz (ALU Zagreb, Zagreb film). 

U program istočnooeuropskih i srednjoeuropskih filmova Panorama uvršteni su filmovi Wiener Blut u režiji Pavla Štaltera i Zlatka Boureka (Zagreb film), A i majmuni umiru Anje Sušanj (ALU Zagreb, Zagreb film), Arkadijska febra Tee Stražičić (ALU Zagreb, Zagreb film) i Razgovor redateljice Ane Horvat (Luma Film). 

U dječji program Elephant Panorama uvrštena su dva domaća projekta: animirano-igrana TV serija Igramo se priče: Cvrčak i mrav producentica Darije Kulenović Gudan i Marine Andree Škop (Studio dim, First Lady Film, New York Dub) te animirani kratkometražni film Slatki snovi Dinka Kumanovića (Zagreb film). 

U sklopu Animateke održava se i tzv. 'Otvorena platforma' (Open Platform) na kojoj se u poslijepodnevnim satima u Kinodvor Caféu predstavljaju filmski festivali i projekti u razvoju. Ove godine autor Draško Ivezić uz odabrane goste na 'platformi' će u formi kreativnog pitching foruma predstaviti Anidox Zagreb – radionicu namijenjenu profesionalcima s polja animacije i dokumentarizma koja se od 4. do 6. prosinca održava u Zagrebu. Uz Anidox svima zainteresiranima predstavit će se i dva projekta u razvoju. To su Ježeva kuća (film koji se snima prema priči Ježeva kućica Branka Ćopića) za koju režiju i scenarij potpisuje hrvatsko-kanadska autorica Eva Cvijanović (NFB, Bonobostudio) te animirano-dokumentarni film Chris the Swiss švicarske redateljice Anje Kofmel (Dschoint Ventschr Filmproduktion, Nukleus film). 

Ove godine na Animateku se prijavilo više od 600 filmova. Ostale detalje potražite na službenoj stranici Animateke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.