Preskoči na glavni sadržaj

Ništa je tebi ne govorim, samo kažem u konkurenciji 25. Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu 

U natjecateljskom programu 25. izdanja Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu prikazuje se igrani film Ništa je tebi ne govorim, samo kažem redateljice i scenaristice Sanje Milardović. Osim toga, u posebno programu nastalom u suradnji s Arteom, prikazuje se i animirani film Veljka Popovića, Biciklisti. Festival se u glavnom gradu Belgije odvija od 20. do 30. travnja. 

Film Ništa je tebi ne govorim, samo kažem jedan je od 56 naslova u međunarodnom natjecateljskom programu, za kojeg je ove godine pristiglo gotovo četiri tisuće prijava. 

Film, koji je svoju svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma CINÉMED u francuskom Montpellieru, dosad je prikazan na mnoštvo inozemnih i domaćih festivala. Nagrade je osvojio na Danima hrvatskog filma (najbolji igrani film, najbolji scenarij - Sanja Milardović, najbolja glumica - Olivera Baljak), Betina Film Festivalu (najbolji hrvatski igrani film) te na Zagreb Film Festivalu (posebno priznanje). 

Film je priča o Zrinki koja dolazi u Rijeku da obavi location scouting za film na kojem je angažirana. Ostaje kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija. Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri.

Redateljica i scenaristica filma je Sanja Milardović, producent Matej Merlić (hrvatski Castor Multimedia), a koproducenti su Emilie Dubois i Olivier Berlemont (francuski OriGine Films). Film je snimljen uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

Na festivalu u Bruxellesu prikazuje se i animirani film Biciklisti Veljka Popovića, u posebnom programu kojeg predstavlja televizijska kuća Arte. Program se sastoji od sedam naslova koji će gledatelje, kako stoji u opisu, "definitivno dirnuti".         

Biciklisti su do sada prikazani i nagrađeni na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta. Film je svjetsku premijeru imao na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju 2018., gdje je osvojio posebno priznanje žirija. Na Animafestu Zagreb iste godine proglašen je najboljim u Natjecanju hrvatskog filma, a u Hirošimi na međunarodnom festivalu animiranog filma je, također, osvojio posebno priznanje. Film se 2018. godine ovjenčao i Nagradom Oktavijan koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. 

Festival kratkometražnog filma u Bruxellesu (BSFF) odvija se od 20. do 30. travnja, a program je sastavljen od tri natjecateljska programa (nacionalni, međunarodni i studentski). Cilj festivala je promovirati kratkometražnu formu i stvoriti zajednicu u kojoj komuniciraju mladi redatelji, profesionalci i publika. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.