Preskoči na glavni sadržaj

Ničije dijete, Ana trg i Guy Moquet pobjednici 8. FMFS-a

Filmovi Ničije dijete Vuka Ršumovića, debitantski film Jelene Novaković Ana trg i francuski film Guy Moquet redatelja Demisa Herengera pobjednici su ovogodišnjeg 8. izdanja Festivala mediteranskog filma Split (FMFS).

U kategoriji najboljeg dugometražnog filma, s visokom ocjenom 4,8 od mogućih 5,0 pobijedila je manjinska hrvatska koprodukcija Ničije dijete redatelja Vuka Ršumovića

Nagrada u kategoriji Ješke za najbolji kratkometražni hrvatski film pripala je 25-minutnom debitantskom filmu Ana trg, koji prati uličnu prodavačicu Anu koja svakog dana već 40 godina dolazi pred crkvu prodavati religijske kalendare i krunice. Film je nastao u produkciji Restarta, a u Splitu je imao svjetsku premijeru.

Najbolji u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma je francuski film Guy Moquet redatelja Demisa Herengera, koji je osvojio i nagradu na festivalu u Cannesu.

U devet dana festivala publika je odgledala 66 dugometražnih i kratkometražnih filmova iz 33 zemlje, a prvi put su bili prikazani i filmovi izvan Mediterana, tj. iz Skandinavije, Meksika i Brazila, kako bi se splitsku publiku upoznalo s projektom "Kino Mediteran" u sklopu kojeg se radi na revitalizaciji zatvorenih kina na otocima i u Zagori.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.