Preskoči na glavni sadržaj

Ničija zemlja Branka Ištvančića prikazivat će se na arapskom govornom području

Kratki igrani film Ničija zemlja uključen je u ANHAR, regionalnu mrežu arapskih filmskih festivala specijaliziranih za ljudska prava i prikazivat će se u 22 arapske zemlje. 

Kratki igrani film Ničija zemlja redatelja Branka Ištvančića ostvario je uspjeh nakon sudjelovanja na Karama filmskom festivalu za ljudska prava u Jordanu. Ravnatelj festivala Sawsan Darwaza i umjetnički ravnatelj Ehab Al Khatib izvijestili su da je film izabran za prikazivanje u 22 zemlje arapskog govornog područja. Film će biti uključen u regionalnu mrežu arapskih filmskih festivala specijaliziranih za ljudska prava ANHAR (The Arab Network for Human Rights Films), koja se zalaže za ljudska prava i povezuje autore u području filma i ljudskih prava u arapskoj regiji. Uključivanje filma u ovakvu mrežu omogućit će da ga vidi publika na velikom platnu u programu pet najvećih festivala o ljudskim pravima koji se održavaju u toj regiji.

Radnja filma događa za vrijeme rata u BiH. Pratimo pripadnike HVO-a koji odlaze do porušene kavane, koja se nalazi između crte razgraničenja s Armijom BiH, u potragu za pićem. Tamo uspiju zarobiti i prepoznati dojučerašnje susjede. Ovaj film usredotočen je na dočaravanje mučne atmosfere primirja dviju zaraćenih strana, kao svojevrsni protest protiv rata.

Ištvančićev film premijerno je prikazan na Motovun film festivalu prošle godine u selekciji kratkog filma, a sudjelovao je u programu više svjetskih festivala kao što su festivali kratkog filma u Tangeru u Maroku i Ismailiji u Egiptu. Film se temelju na kratkoj priči Josipa Mlakića 'Ponoćno sivo', a razvoj je započeo na Međunarodnom filmskom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu 2013. godine na europskom koprodukcijskom forumu Euro Connection.

Više o mreži ANHAR možete saznati na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: kadrovi iz filma Ničija zemlja; logo mreže ANHAR

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.