Preskoči na glavni sadržaj

Neželjena baština Irene Škorić nagrađena na festivalu u Švedskoj

Dugometražni dokumentarni film Neželjena baština redateljice i scenaristice Irene Škorić, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu koji se održao od 19. do 22. prosinca u Stockholmu.

Stručni žiri je ovako obrazložio nagradu: 'Film koji navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od povijesti Balkana i tiču se svih nas. Kako se treba odnositi na nedavnu povijest i na njene spomenike? To je veliko pitanje za mnoge koji su se rodili u Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Spomenik naravno nije, samo komad materijala već umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja.'

Snimanje cijelog filma, koji je nastao u produkciji Artizana filma, potrajalo je nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović.

Neželjena baština govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.

Festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana. Usmjeren je na filmove koji se bave balkanskim temama i na filmove koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama.

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.