Preskoči na glavni sadržaj

NEM Zagreb izabran za domaćina Nagrade za koprodukcijski razvoj serija koju dodjeljuje Vijeće Europe

Vijeće Europe, koje upravlja fondom za potporu kulturi Eurimages, objavilo je imena četiriju koprodukcijskih sajmova koji će biti domaćini dodjeli potpora za koprodukciju serija 2024. Među njima je i NEM Zagreb, koji se ove godine održava od 6. do 8. prosinca. 

“Čast nam je biti domaćinima dodjele potpora za razvoj koprodukcija serija 2024. čime ćemo dodatno promicati ciljeve ovog programa budući da je glavni fokus NEM-a Zagreb kreativni razvoj u regiji Srednje i Istočne Europe, gdje su međunarodne koprodukcije najvažnije sredstvo za natjecanje na globalnoj razini”, izjavila je tim povodom Sanja Božić-Ljubičić, osnivačica NEM-a (Hrvatska)

Panel nezavisnih stručnjaka, osim NEM Zagreba, odabrao je i sajmove Conecta Fiction & Entertainment (Španjolska), Cinekid (Nizozemska) te sajam za sufinanciranje TV Beats – Industry@Tallinn (Estonija) koji će dodijeliti koprodukcijske potpore od kojih je svaka u vrijednosti 50 000 eura.

Ova je inicijativa dio novog trogodišnjeg Pilot programa za koprodukciju serija koji je pokrenulo Vijeće Europe, s ciljem osnaživanja neovisnih producenata i poticanja novih odnosa s ciljem stvaranja i produkcije visokokvalitetnih serija ostvarenih uz pomoć međunarodnih koprodukcija.

Sajmovi koja se održavaju u zemljama koje sudjeluju u Pilot programu mogu se prijaviti kao domaćini dodjele novih potpora. U okviru odabranog koprodukcijskog sajma, nezavisni producenti sa sjedištem u jednoj od država članica Eurimagesa predstavljaju projekte u razvoju koji mogu biti dramske, dokumentarne ili animirane serije. Ključni kriterij je namjera uključivanja barem još jedne neovisne produkcijske kuće iz druge države članice Eurimagesa u budući razvoj i produkciju serije.

Potpora za razvoj koprodukcije serija predstavlja značajan napredak u podupiranju nezavisne produkcije i iskorak u smjeru jezično i kulturno raznolikih TV serija. Cilj je programa poticati međunarodnu suradnju nudeći financijske potpore za koprodukcije, olakšavajući pristup neovisnih producenata financiranju razvoja i postavljajući temelje za buduće kreativne suradnje.

Pilot program Vijeća Europe za koprodukciju serija 2023. provodi Eurimages, a podržavaju ga Ministar medija Flandrije, Ministarstvo Federacije Valonije i Bruxellesa (Le Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles), Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture Estonije, Ministarstvo kulture Grčke, mađarski Nacionalni filmski institut, Luksemburški filmski fond, Nizozemski filmski fond, Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije, portugalski Filmski i audiovizualni institut, Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture Slovačke, Ministarstvo kulture Slovenije i španjolski Institut za kinematografiju i audiovizualne umjetnost (Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales - ICAA).

Više detalja potražite na mrežnoj stranici Vijeća Europa.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.