Preskoči na glavni sadržaj

Neka ostane među nama Rajka Grlića nagrađen dvjema prestižnim nagradama na 45. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas kako je redatelj Rajko Grlić na upravo završenom 45. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma (2.- 10. srpnja 2010), u Češkoj, nagrađen Nagradom za najboljeg redatelja za svoj film Neka ostane među nama. Osim Nagrade za najboljeg redatelja filmu je pripala i prestižna nagrada Europa Cinemas Label.

Grlićev film na festivalu u Karlovym Varyma sudjelovao je u službenom, natjecateljskom dijelu programa, a filmu je to ujedno bila i međunarodna premijera.

Nagradu za najboljeg redatelja dodijelio je sedmeročlani žiri na čelu s američkim filmskim producentom Ronom Yerxanom (Studengora, Mala djeca, Mala miss Amerike).

Nagrada Europa Cinemas Label dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas koja promiče prikazivanje europskih filmova u kinima diljem Europe. Nagrada se dodjeljuje samo jednom filmu iz natjecateljskih programa najvećih svjetskih filmskih festivala - Berlina, Cannesa, Venecije i festivala u Karlovym Varyma, a donosi filmu dodatnu promociju u medijima i na filmskim sajmovima te zastupljenost u europskoj kino distribuciji. Neki od filmova koji su nagrađeni tom prestižnom europskom nagradom su i Kontrola Antona Corbijina, 12:08 istočno od Bukurešta Corneliua Porumboiua, Revanš Gotza Spielmanna, Machan Uberta Passolinija te mnogi drugi.

Međunarodni festival u Karlovym Varyma pokrenut je davne 1946. godine i jedan je od najprestižnijih europskih filmskih festivala A kategorije na kojem se godišnje prikaže preko dvjestotinjak najnovijih filmskih naslova, a sudjelovanje hrvatskih filmova na tom festivalu iz godine u godinu sve je učestalije. Unazad deset godina u Karlovym Varyma bili su nagrađivani Maršal Vinka Brešana (2000.), Tu Zrinka Ogreste (2004.), Armin Ognjena Sviličića (2007.) i Nije kraj Vinka Brešana (2009.). Festival godišnje prati preko 500 akreditiranih novinara iz cijeloga svijeta.

Neka ostane među nama hrvatsku kino premijeru imao je u ožujku ove godine, a nakon festivala u Karlovym Varyma film će sudjelovati i u natjecateljskom programu 57. festivala igranog filma u Puli. Glavne uloge u ovoj suvremenoj urbanoj drami tumače Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinković i Nataša Dorčić, a u manjoj i posljednjoj filmskoj ulozi pojavljuje se pokojni Vanja Drach. Direktor fotografije je Slobodan Trninić, glazbu za film skladali su Alan Bjelinski i Alfi Kabiljo, montažer je Andrija Zafranović, kostimografkinja Blanka Budak, scenograf Ivo Hušnjak, a producent filma je Igor A. Nola.

Film je nastao u produkciji Mainframea te u koprodukciji sa produkcijskim kućama NP7 iz Hrvatske, Studio Maj iz Slovenije i Yodi iz Srbije i Hrvatskom radiotelevizijom.

Film je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.