Preskoči na glavni sadržaj

Neka ostane među nama na festivalu Disappearing Act IV u New Yorku

Dugometražni igrani film Neka ostane među nama (2010.) Rajka Grlića uvršten je u program festivala europskog filma Disappearing Act IV koji se održava od 11. do 22. travnja na nekoliko lokacija u New Yorku.

Organizatori festivala su Češki centar u New Yorku (Czech Center New York) i Rumunjski kulturni institut u New Yorku (Romanian Cultural Institute in New York) u suradnji s 23 europska kulturna instituta i veleposlanstva. U okviru festivala predstavit će se recentni filmovi iz 21 europske zemlje.

Neka ostane među nama zločesta je, indiskretna zagrebačka priča o virovima erotske strasti ispod mirne, trome površine građanske svakidašnjice i običaja. Nastala je u režiji Rajka Grlića prema scenariju koji supotpisuju Ante Tomić i Rajko Grlić. U glavnim ulogama pojavljuju se Miki Manojlović, Bojan Navojec, Daria Lorenci, Ksenija Marinković, fotografiju potpisuje Slobodan Trninić, montažu Andrija Zafranović, glazbu Alan Bjelinski i Alfi Kabiljo, scenografiju Ivo Hušnjak, a kostime Blanka Budak. Producent filma je zagrebačka tvrtka Mainframe Productions u suradnji s NP 7, Zagreb, Yodi filmom iz Beograda i Studiom Maj, Ljubljana.

Uz hrvatskog predstavnika, u okviru festivala Disappearing Act IV bit će, među ostalim, prikazani filmovi Cinema Komunisto Mile Turaljić (Srbija), Oča Vlade Škafara (Slovenija), dokumentarni film Disko i atomski rat (Estonija / Finska) Jaaka Kilmija i Kiura Aarme, austrijski Fatherless Marie Kreutzer i Michael Markusa Schleinzera, rumunjski Policijski, pridjev Corneliua Porumboiua i Medalja časti Calina Petera Netzera, španjolski Amador Fernanda Leona de Aranoe i drugi.

Neka ostane među nama nagrađen je Kristalnim globusom za režiju i nagradom European Screens Label na 45. Međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma, Velikom zlatnom arenom za najbolji film te s još šest Zlatnih arena i nagradom FEDEORA na 57. Festivalu igranog filma u Puli. Osvojio je i nagradu za najbolji film i najbolju mušku ulogu (Miki Manojlović) na festivalu GSIFF 2010., posebnu nagradu žirija portugalskog festivala Festroia (2011.), nagradu za najbolji dugometražni igrani film iz međunarodnu konkurencije na londonskom festivalu Raindance (2011.) i brojne druge. 

Festival se održava na tri lokacije u New Yorku – u IFC centru, prostorima FIAF-a (French Institute Alliance Francaise) i Bohemian National Halla.  Za odabir programa bila je zadužena nezavisna filmska selektorica Irena Kovarova.

Detalje o festivalu možete pronaći ovdje.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.