Preskoči na glavni sadržaj

Neka ostane među nama i The Show Must Go On u programu festivala u Petrogradu

Dugometražni igrani film Neka ostane među nama (2010.) Rajka Grlića uvršten je u glavni program međunarodnog filmskog festivala Kinoforum koji se održava u Petrogradu od 10. do 15. srpnja, dok je The Show Must Go On Nevija Marasovića uvršten u program New Territories.

Glavni natjecateljski program pod nazivom Best of the Best sastoji se od filmova nagrađenih na velikim međunarodnim festivalima. Uz Grlićev film, u programu je još šest recentnih svjetskih naslova među kojima i pobjednik Berlinskog festivala, iranski Nader i Simin, razvod, švedski She Monkeys (pobjednik newyorškog Tribeca festivala i filmskog festivala u Goteborgu), brazilski Iza puta (nagrađen za režiju u Rio de Janeiru) i kanadski Curling (nagrađen za režiju u Locarnu 2010.).

Neka ostane među nama osvojio čak sedam Zlatnih arena na prošlogodišnjem Festivalu igranog filma u Puli, dosad je osvojio oko dvadeset nagrada, a u program Kinoforuma je uvršten kao dobitnik Nagrade za režiju i nagrade Cinemas Label u Karlovym Varyma 2010.

No, osim Grlićevog filma, još jedan hrvatski film uvršten je u natjecateljski program festivala Kinoforum. The Show Must Go On  (2010.) redatelja Nevija Marasovića jedan je od filmova u programu New Territories u kojem se ove godine predstavljaju kinematografije Kine, Francuske, Irana, Rusije, SAD, Poljske, Španjolske, Danske, Hrvatske i Šri Lanke.

Prvi Kinoforum održan je prošle godine u svibnju povodom obilježavanja 65. obljetnice Velike pobjede odnosno završetka 2. svjetskog rata tijekom kojeg je Petrograd doživio jednu od najdužih i najdestruktivnijih opsada u povijesti modernog ratovanja. Direktor festivala je redatelj i scenarist Aleksej German čiji je film Moj prijatelj, Ivan Lapšin (1984.) uvršten među deset najboljih filmova sovjetske kinematografije. Direktor programa je poznati ruski filmski kritičar i počasni predsjednik Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI) Andrej Plahov, a radionica za mlade talente ove se godine odvija pod vodstvom velikog ruskog redatelja Aleksandra Sokurova.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.