Preskoči na glavni sadržaj

Nakon zagrebačke premijere, Tusta u kinima diljem zemlje

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun film festivalu, gostovanja na Dokufestu u Prizrenu i nagrade publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji, dugometražni biografski dokumentarni film Tusta redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije.   

Zagrebačka premijera održat će se 30. rujna u Kinu Studentskog centra u 19.30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma. 

Filmom o Branku Črncu Tustifrontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu KUD Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara trilogiju o Puli. Korovljev u svoju trilogiju ubraja još i filmove Una storia Polesana o pulskoj sirotinji, te Godine hrđe o radnicima brodogradilišta Uljanik. Oba su filma također snimljena u Factumovoj produkciji.

U biografskom filmu Tusta arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove glazbe kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. U filmu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici  ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest. 

Premijeru u Zagrebu vodit će Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija. 

Film će, nakon premijere, od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC također s početkom u 19.30 sati. 

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. Riječka publika imat će ga priliku premijerno pogledati 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu, Puli. Ondje će se film prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

Redovna kinodistribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije. 

Sve informacije o prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.