Preskoči na glavni sadržaj

Nakon Portugala Košnice će zazujati u zagrebačkom Kinu Europa

Košnice, dugometražni igrani omnibus nastao u suradnji pet filmskih škola iz Zagreba, Jeruzalema, Londona, Koelna i Praga, jučer je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia, a od četvrtka kreće u distribuciju u zagrebačkom Kinu Europa.

Dugometražni igrani omnibus Košnice premijerno je prikazan u Nacionalnom programu Festivala igranog filma u Puli, a nakon toga prikazan je na Motovun film festivalu te u popratnom programu Filmskog festivala San Sebastian. Svoju festivalsku putanju nastavio je na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia u portugalskom gradu Setubalu, gdje je prikazan u programu Shorts from Schools. Spomenimo da su u natjecateljskom programu festivala prikazani i Halimin put Arsena Antona Ostojića te Krugovi Srdana Golubovića dok je romantična komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić prikazana u programu ljubavnih filmova.

Svoju hrvatsku distribuciju Košnice će započeti zagrebačkom premijerom u četvrtak, 13. lipnja u 20 sati u Kinu Europa. Na hrvatskoj premijeri prisustvovat će i autori iz Jeruzalema, Londona, Kölna i Praga, veleposlanici zemalja sudionica te osobe iz kulturnog, političkog i javnog života Hrvatske.

Podsjetimo, radi se o omnibusu od pet priča koje se odvijaju u gradovima košnicama: Zagrebu, Jeruzalemu, Londonu, Kölnu i Pragu. U svakoj od njih petero junaka na putu do posla prati vijest o misterioznom nestanku pčela, istovremeno baveći se svojim životima. Ovaj europski projekt nastao je kao suradnja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i četiriju prestižnih filmskih škola iz spomenutih gradova, a inicirao ga je student filmske produkcije ADU Ivan Kelava pod mentorstvom red. prof. Damira Terešaka. Film su sufinancirali HAVC, MEDIA desk Hrvatske i sponzori.

Redatelji pet filmskih priča su Igor Šeregi iz Zagreba, Michael Carson Lennox (UK), Boaz Debby (Izrael), Tomaš Kratochvil (Češka) te Simon Dolensky (Njemačka). U hrvatskoj priči glavne uloge tumače Ozren Grabarić, Linda Begonja, Ljubomir Kerekeš, Ana Maras, Bojan Navojec, Ksenija Marinković i drugi.

Košnice će se prikazivati na repertoaru Kina Europa, a svoj će festivalski život u sljedeća dva dana nastaviti u još dva grada: u petak na Ljetnom filmskom maratonu u Vsetinu u Češkoj, dok će u subotu biti prikazane na zatvaranju Festivala mediteranskog filma Split.

Fotografije iz filma dostupne su na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.