Preskoči na glavni sadržaj

Najbolji hrvatski filmovi u posljednjih 25 godina na 63. Puli

Na 63. izdanju Pulskog filmskog festivala, koji će se održati od 9. do 16. srpnja, pored aktualnih hrvatskih i međunarodnih filmskih naslova moći će se pogledati i najbolji filmovi iz recentne hrvatske povijesti. Naime, Pulski filmski festival je nakon dvadeset i pet godina samostalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj odlučio saznati koji su najbolji filmovi od naše neovisnosti, pa je među članovima strukovnih udruga provedena anketa koja je dovela do sedam najboljih naslova.

"Popisi najboljih filmova pojavljuju se sporadično i uglavnom dolaze od filmskih kritičara. Mi smo željeli potragu za najboljim hrvatskim filmom u posljednjih četvrt stoljeća malo proširiti i doznati kakva su razmišljanja šireg kruga filmskih profesionalaca", pojasnio je predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec.

Članovi strukovnih udruga (Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Hrvatska udruga filmskih snimatelja i Hrvatska udruga producenata)  glasali su za svoje favorite i u potrazi za pet najboljih filmova došli su do njih sedam (zbog jednakog broja bodova).

Tih 'sedam veličanstvenih' su:

  • Što je Iva snimila 21. listopada 2003.? Tomislava Radića (Velika zlatna arena i 3 Zlatne arene)
  • Nebo sateliti Lukasa Nola (4 Zlatne arene)
  • Crnci Gorana Devića i Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene)
  • Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena)
  • Kosac Zvonimira Jurića (3 Zlatne arene)
  • Metastaze Branka Schmidta (Velika zlatna arena i 2 Zlatne arene)
  • Zvizdan Dalibora Matanića (Velika zlatna arena i 5 Zlatnih arena)

Navedeni filmovi čine program ovogodišnje pulske Kinoteke.

Programi 63. Pule: Ženske filmske snage i važnost scenarija

Ostale programe 63. izdanja Pulskog filmskog festivala predstavili su u petak 17. lipnja u Zagrebu ravnateljica Festivala Gordana Restović, predsjednik Umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec, članica Umjetničkog savjeta Tanja Miličić te Uroš Živanović, voditelj scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu. 

Hrvoje Pukšec predstavio je članove žirija ovogodišnje Pule. U žiriju Hrvatskog dugometražnog programa odlučivat će Bruno Kragić (Hrvatska, filmolog), Labina Mitevska (Makedonija, glumica i producentica), Hrvoje Mršić (Hrvatska, montažer), Don Ranvaud (Velika Britanija, producent i novinar) i Sanja Vejnović (Hrvatska, glumica). U žiriju Hrvatskog kratkometražnog i studentskog programa sjede Chris Auty (Italija, producent), Daniel Kušan (Hrvatska, redatelj) i Daniel Rafaelić (Hrvatska, filmski kritičar), o najboljem filmu u Međunarodnom programu odlučuju Gaby Babić (Njemačka, direktorica Wiesbadena), Stevan Filipović (Srbija, redatelj i montažer) i Ivona Juka (Hrvatska, redateljica), dok u selekciji Susjedi i prijatelji odlučuju Mia Pećina (Hrvatska, producentica), Calin Peter Netzer (Rumunjska, redatelj) i Ivan Ostrochovský (Slovačka, producent i redatelj).

Govoreći o ostalim filmskim programima 63. Pule, Tanja Miličić je istaknula da je "festivalska godina u znaku ženskih filmskih snaga – izrazito veliki broj selektiranih filmova režirale su žene, retrospektiva je posvećena svjetskoj redateljici Marti Meszaros, a održat će se i okrugli stol na temu 'Žene u europskom i hrvatskom filmu' u sklopu Pula PROfessional programa". Marta Mészáros jedna je od najznačajnijih svjetskih redateljica, autorica čiji su filmovi obilježavali najvažnije svjetske filmske festivale i čiji je rad uvelike mijenjao svijet u kojem živimo. Prva je žena koja je režirala jedan mađarski film te prva žena dobitnica Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu. To je tek djelić njene biografije i filmografije, a njena skica bit će predstavljena u sklopu programa Retrospektiva.

Posebni začin ovogodišnjeg programa je pretpremijera nove hrvatske serije Novine Dalibora Matanića. U sklopu Festivala prikazat će se prva dva nastavka, koja će moći pogledati svi posjetitelji.

Ovogodišnji obrazovni i industrijski program PULA PROfessional, namijenjen filmskim profesionalcima i studentima audiovizualnih djelatnosti, u suradnji s Palunkom, scenarističkom platformom Hrvatskog filmskog saveza stavlja naglasak na važnost scenarija. U goste dolaze četiri dobre poznavateljice scenarističke problematike: Jasmina Kallay, Rebecca Lenkiewicz, Kate Leys i Jelena Paljan. Kroz predavanja koja će pokriti osnove koncipiranja, pisanja, uređivanja, ali i promocije filmskog scenarija zainteresirani profesionalci na ovogodišnjem festivalu dobit će jasan uvid u odgovore na osnovna pitanja koja muče sve scenariste na svijetu: kako smisliti, a potom napisati scenarij za film koji će se jednog dana snimiti, a na kraju i rado gledati.

Opširnije o svim programima 63. Festivala možete pročitati na www.pulafilmfestival.hr.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.