Preskoči na glavni sadržaj

Najbolji film Cinehill Motovun Film Festivala Jezero Falcon

Dodjelom nagrada na brdu Petehovac u subotu je okončan Cinehill Motovun Film Festival. Simboličnim slanjem signala na Međunarodnu svemirsku stanicu paljenjem svjetala na mobitelima završen je festival dosad poznat kao Motovun Film Festival, koji se po prvi puta prvi put održao na dvije lokacije - prvim dijelom programa oprostivši se od svog dosadašnjeg doma u Motovunu te drugim dijelom programa obilježivši novi početak održavanja u Gorskom kotaru. 

Posljednja četiri dana Cinehill je pretvorio brdo Petehovac na 1035 metara nadmorske visine u filmsku pozornicu, postavši tako jedan od rijetkih festivala koji se održava na planini. Publika je u velikom broju uživala u filmskom programu krcatom nagrađenim naslovima te festivalskim hitovima sa svih strana svijeta.

Na završnoj svečanosti najboljim filmom proglašen je Jezero Falcon, poetičan prikaz turbulentnog vremena između djetinjstva i adolescencije u režiji debitantice Charlotte Le Bon.

Iako se bavi temom koja bi se mogla imenovati kao opća, riječ je o vrlo posebnom filmu koji gledatelja vraća u autentično iskustvo prve ljubavi, njezine čarobne zavodljivosti ali i zastrašujuće fatalnosti. Rađen je vještinom koja odaje zrelost i samouvjerenost, filigranski preciznim filmskim pripovjedanjem po svim svojim elementima, tako da je teško povjerovati da se radi o debitantskom filmu. Film koji je tako lako gledati i tako teško zaboraviti“, stoji u obrazloženju žirija u sastavu: Barbara Nola, Tijana Zinajić i Pjer Žalica

Prethodnog dana nagrada žirija kritičara FIPRESCI dodijeljena je bugarskom filmu Blagina pouka Stephana Komandareva, priči o umirovljenoj učiteljici koja zbog prijevare gubi životnu ušteđevinu te u nedostatku drugih opcija prihvaća ponudu za sumnjiv posao. 

Tijekom festivala legendarnom hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću dodijeljena je Nagrada 50 godina za pola stoljeća djelovanja u filmskoj umjetnosti.

Osim atraktivnog filmskog i glazbenog programa, publika je sjajno prihvatila i niz popratnih događanja o suživotu s prirodom poput pješačkih tura, edukativnih radionica o divljim životinjama i satova joge. Posjetitelji su bili oduševljeni ljepotom nove lokacije s jedinstvenim pogledom na cijeli Gorski kotar.

Ovo je poduhvat kakav se nitko dosad nije usudio napraviti. Radilo se o selidbi festivala koja se događala pred očima publike. Riskirali smo puno, ali na kraju smo uspjeli da naš filmski program ostane konceptualno isti. Možemo reći da je takav festival dobio sasvim novo okruženje i novu ideju okoliša u kojem se treba događati. Našli smo novo brdo filmova“, zaključio je direktor festivala Igor Mirković.

Cinehill je donio i novi sadržaj Gorskom kotaru, kraju koji se sve više turistički razvija. Upravo ovdje festivalska ekipa pronašla je najvećeg filmofila – Marijana Štimca iz Crnog Luga koji je u tamošnjem kinu postao čuvar projektora. Pogledao je dosad 14460 filmova o kojima pedantno vodi bilješke. 

„Filmove gledam od svoje osme godine, nakon što sam naučio čitati titlove i nisam prestao do danas“, izjavio je gospodin Štimac, nabrojavši neke od svojih filmskih favorita.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.