Preskoči na glavni sadržaj

Najbolje od kratkog metra na ovotjednim Kratkim slikama

U četvrtak 21. svibnja Kratke slike u goste dovode Postira Seaside Film Festival i prikazuju nekoliko višestruko nagrađivanih kratkometražnih filmova, između ostalih i film Život jedne sjene, koji je dobitnik Nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratki film 2013. te nominiran za Oscara iste godine.

Mala skupina bračkih entuzijasta odlučila je u ljeto 2011. promijeniti kulturnu sliku svoga mjesta i pokrenuti filmski festival. Postira Seaside Film Festival već petu godinu na postirsku pjacu donosi najbolje od svjetskog kratkog metra i trudi se potaknuti otočku djecu i mlade da se bave audiovizualnim stvaralaštvom. Realizirajući se u potpunoj diskrepanciji financijskih mogućnosti i programske kvalitete, ovo je možda ponajbolji primjer DIY filmskog festivala u Hrvatskoj posljednjih godina. Uz razgovor s organizatorima festivala, Markom Valićem i Danielom Šantićem, prikazuje se i šest kratkih filmova, prikazanih u Postirama i na brojnim svjetskim festivalima od Clermont Ferranda do Los Angelesa i Australije.

Uz spomenuti belgijsko francuski hit Život jedne sjene o vojniku, koji je zapeo u limbu između života i smrti, tu je dobitnik nagrade publike na Festivalu u Clermont-Ferrandu 2014. film Moj prijatelj Nietzsche (u režiji F. da Silve). Priča je to o susretu dječaka Lucasa s Nietzscheom, koji započinje  divlju revoluciju u njegovoj glavi, obitelji i u društvu. Irski film Pentecost, nominiran za Oscara 2012., prati dječaka Damiana Lyncha čija je najveća strast nogomet, međutim prisiljen je služiti kao ministrant na važnoj misi. Suočava se s izborom pokoriti se postojećim pravilima ili će mu biti zabranjen nogomet. Zjenica moga oka (u režiji J. De Linaresa), španjolski je film o odnosu mladića Zurda s bakom, koji je u djetinjstvu bio poseban i intenzivan. No otkad je otišao na studij, više nisu u kontaktu. Zadnjeg dana ljeta Zurdo je odlučuje posjetiti, predosjećajući da je možda više neće vidjeti. Australski Bu! (u režiji R. Reid) crna je komedija o starijem bračnom paru koji provodi dane tražeći način kako održati svoju ljubav živom i zdravom. Film Di je Ana?, rezultat je filmske radionice PSFF-a i odličan primjer razvijanja filmske kulture i stvaralaštva u lokalnoj zajednici. 

Program počinje u 19.30 u zagrebačkom MM Centru (Savska 25), a ulaz je besplatan. 

Više informacija potražite na www.sczg.unizg.hr i na Facebook stranici Kratkih slika

Naslovne fotografije: scene iz filmova Moj prijatelj NietzscheSmrt jedne sjeneZjenica Moga Oka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.