Preskoči na glavni sadržaj

Najavljeno jubilarno 20. izdanje Animafesta

Danas je održana konferencija za novinare povodom 20. jubilarnog izdanja Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb posvećeno kratkometražnom animiranom filmu. 

Festival su predstavili umjetnički direktor Krešimir Zimonić, producentice Olinka Vištica i Vjera Matković te Matija Pisačić i Božidar Trkulja, članovi selekcijske komisije. Festival će se održati od 1. do 6. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex, a na natječaj su pristigla sveukupno 1572 kratkometražna filma iz 61 zemlje od kojih je odabran 151 film iz 32 zemlje.

Selekcijska komisija Velikog natjecanja, u kojoj su sudjelovali kanadski producent, scenarist i filmski kritičar Marcel Jean, direktor Holland Animation Film Festivala Gerben Schermer te hrvatski autor Matija Pisačić, odabrala je 39 filmova za Veliko natjecanje, 30 za Veliku panoramu te 29 filmova za natjecanje Namjenskih filmova.

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja koja je uključivala slovensku autoricu Špelu Čadež, hrvatskog filmskog kritičara Božidara Trkulju te austrijskog kuratora programa animiranih filmova na festivalu Vienna Independent Shorts, predavača na Bečkoj umjetničkoj školi i Bečkoj likovnoj akademiji Thomasa Renoldnera odabrala je 30 filmova za Natjecateljski program i 23 za Studentsku panoramu.

Od 59 hrvatskih filmova pristiglih na natječaj odabrano ih je osam: dva za Veliko natjecanje (Moj put Veljka Popovića, I Speak True Things Marka Tadića), četiri filma za Veliku panoramu (Guliver Zdenka Bašića, Format Darka Bakliže, Ne spavanje ne ubija Marka Meštrovića, Ništa ne traje vječno Darka Vučenika), jedan za Studentsko natjecanje (Miramare Michaele Müller) te jedan za Studentsku panoramu (Bog i zemljani Siniše Mataića).

Nagrada za životno djelo 2010. ove će se godine dodijeliti kanadskom autoru Frédéricu Backu, međunarodno priznatom i renomiranom umjetniku, karikaturistu, učitelju i aktivistu koji je za svoje uratke osvojio je niz međunarodnih nagrada, a dva su filma iz njegova opusa - Crac! (1982.) i Čovjek koji je sadio stabla (1987.) - nagrađena Oskarom. Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma ove će godine biti dodijeljena Midhatu Ajanoviću – Ajanu, sarajevskom publicistu i filmskom pedagogu koji već dugi niz godina radi i djeluje u Švedskoj. Autor je više nagrađivanih karikatura, stripova i animiranih filmova, a 2002. godine radio je i kao umjetnički direktor Animafesta.

Već tradicionalnim programom Povijest hrvatskog animiranog filma Animafest u dvogodišnjem ritmu prati zbivanja koja su se na tom području događala prije 50 godina. Po izboru Borivoja Dovnikovića Borde spomenuti program ove godine uključuje uratke nastale u razdoblju između 1960.i 1961. godine.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.