Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađivani Plavi cvijet Zrinka Ogreste 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske

Nakon sudjelovanja na brojnim međunarodnim filmskim festivalima te ovjenčan središnjim nagradama 68. Pulskog filmskog festivala, uključujući Veliku Zlatnu arenu za najbolji hrvatski film, Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste, 14. listopada stiže u kina diljem Hrvatske.

Plavi cvijet film je o ženi, majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći. Kroz motrište sredovječne Mirjane, službenice u maloj zagrebačkoj tvornici konca, slika njezinu borbu za vlastiti komadić životne sreće.  U danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada u tvrtki, situacije koje joj se događaju u odnosima s bližnjima, osvjetljavaju čitav njezin život, onaj koji je prošla i živi, ali i onaj koji joj predstoji. Plavi cvijet je film koji gledatelje upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Film je snimljen prema scenariju međunarodno uspješnog hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Zrinkom Ogrestom.

U središnjim ulogama nastupaju Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica.

Nakon svjetske premijere na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu ga je publika izabrala trećim najboljim filmom festivala, Plavi cvijet je prikazan na nizu europskih festivala kao i festivala u zemljama u okruženju. Na 68. Pulskom filmskom festivalu nagrađen je Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, redatelj Ogresta Zlatnom arenom za najbolju režiju, dok je Vanja Ćirić nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku glavnu ulogu. Film je osvojio i Nagradu međunarodnog žirija kritike kao najbolji film festivala. 

Suptilna i slojevita priča o tri generacije žena osmi je film redatelja osobitog filmskog senzibiliteta koji i s ovim projektom potvrđuje razinu svog filmskog opusa konstantno šireći granice vlastite filmske poetike, uvijek s izrazitim osjećajem za tzv. običnog čovjeka. 

Film u kina diljem Hrvatske stiže 14. listopada. 

Plavi cvijet je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija. Producent je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, a izvršna producentica Maja Vukić. Direktor fotografije je Branko Linta,  montažer Tomislav Pavlic, scenografkinja Maja Merlić, kostimografkinja Katarina Zaninović, a majstorica maske Slavica Šnur. Glazbu za film skladali su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica. Distributer filma je Duplicato media.

Naslovne fotografije: scene iz filma Plavi cvijet

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.