Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađivani hrvatski filmovi na Međunarodnom filmskom festivalu u Haifi   

Hrvatski dugometražni igrani filmovi Murina Antonete Alamat Kusijanović i Plavi cvijet Zrinka Ogreste te manjinska hrvatska koprodukcija Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea prikazat će se u sklopu programa East of the West 37. Međunarodnog filmskog festivala koji se u izraelskom gradu Haifa odvija od 19. do 28. rujna. 

U sklopu programa East of the West, u Haifi se prikazuje dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina. Film je svjetsku premijeru doživio u Cannesu gdje je nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala. Na Pulskom filmskom festivalu publika je Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a Antoneta Alamat Kusijanović Brezom kao najbolja debitantica festivala. Uz to, Murina se ovih dana prikazuje na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), a u kolovozu je osvojila i nagradu za najbolji film Rab Film Festivala. Najboljim filmom proglašena je nedavno i na Međunarodnom filmskom festivalu u Bukureštu. 

Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano. Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). 

Murina se u Haifi prikazuje i u sklopu programa Cannes u Haifi (Cannes at Haifa) koji publici donosi odabrane naslove s prestižnog festivala u Cannesu. 

Laureat ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, Plavi cvijet Zrinka Ogreste, također je dio programa East of the West 37. izdanja festivala u Haifi. 

Najnovijih Ogrestin uradak svjetsku premijeru imao je na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu u travnju, na kojem ga je publika proglasila trećim najboljim filmom festivala. Domaća publika film je prvi put mogla pogledati na Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film festivala, Zrinko Ogresta za najbolju režiju, Vanja Ćirić za najbolju glavnu žensku ulogu, a filmski kritičari su ga proglasili najboljim filmom u Hrvatskom programu.

U kolovozu je Plavi cvijet osvojio Grand Prix Avantura film festivala "Avant & Una", a u rujnu će se, osim u Izraelu, prikazati i u natjecateljskom programu Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE. 

Osim što ga je režirao, Zrinko Ogresta potpisuje i scenarij Plavog cvijeta, uz Ivora Martinića. Film je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreb te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Producent je Ivan Maloča, a koproducent Lazar Ristovski.

Uz Murinu i Plavi cvijet, u istom programu festivala u Haifi prikazuje se i manjinska hrvatska koprodukcija, dobitnik Zlatnog medvjeda ovogodišnjeg, 71. Berlinalea, Baksuzno bubanje ili bezumni pornić rumunjskog redatelja Radua Judea. Film se prikazuje i u sklopu tematskog bloka posvećnom izraelskim premijerama nagrađivanih naslova iz cijeloga svijeta (Award Winners).

Film je ljetos hrvatsku premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio dvije nagrade: Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku koprodukciju te Zlatnu arenu za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Potonja nagrada pripala je koproducentici filma, Ankici Jurić Tilić iz Kinorame.

Svi spomenuti filmovi nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Haifi prvi je i najveći festival te vrste u Izraelu, a osnovan je 1983. godine. Svake godine festival posjeti preko 70 000 ljudi, a cilj mu je publici predstaviti filmove visoke umjetničke kvalitete koji naglašavaju važnost mirnog suživota i raznolikosti. 

Ovogodišnji festival odvija se na četiri lokacije u Haifi, od 19. do 28. rujna, a dio programa bit će dostupan i online. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.