Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađeni filmovi 14. Gledališta KKZ-a 

Na Gledalištu je prikazano 84 filma koje su članovi KKZ-a snimili 2020. godine, a održalo se od Kinu Tuškanac od 14. do 16. svibnja. 

Tročlani veliki žiri dodijelio je Nagradu ‘Maksimilijan Paspa’ za najbolji amaterski film u 2020. godini. Članovi žirija bili su montažerka Hrvoslava Brkušić, filmski istraživač i redatelj Ivor Glavaš i redateljica i prošlogodišnja pobjednica Gledališta Valentina Lončarić

Nagradu Makismilijan Paspa dobio je film Plejade redateljice Mateje Zidarić uz obrazloželje: "Suptilno ispreplećući osobno i univerzalno, ostvarujući mjesto onog najdaljeg i onog najbližeg, autorica iskreno i s lakoćom putem domišljatih vizualnih asocijacija precizno prenosi iskustvo vlastitog stanja. Filmovi su asocijacije na neku stvarnost, a nove asocijacije grade novi jezik, jezik filma i filmskih formi."

Zajedničko posebno priznanje velikog žirija također je otišlo Mateji Zidarić za drugo ostvarenje iz konkurencije, film Crvena uz riječi da je djelo pravi 'tour de force' umijeća slike i teksta i zvuka. 

Ivor Glavaš posebno priznanje dodijelio je filmu Sve u životu došlo mi je kasno Martine Lončar jer je film snažna posveta svim putovanjima na kojima nikada nismo bili i s kojih se nikada nismo vratili. 

Hrvoslava Brkušić posebnim priznanjem nagradila je film Everything is fine Nele Gluhak koji je ocijenila "duhovitim i samokritičnim filmom, koji koristeći narcisoidnu tehnologiju seflija, svakodnevnici daje dozu cinizma."

Valentina Lončarić posebno priznanje uručila je Petri Belc za film Biljke i predmeti jer autorica kroz kratku povijest kućnih biljaka u ispreplitanju sa zvukovima svakodnevnog, njihovim specifičnim odnosom i značenjima stvara arheologiju osobnog prostora. Također, kroz istu tu povijest otvara prostor za malu ali snažnu političku gestu i za to da jedan fikus može preživjeti sve političke uspone i padove.

Žiri kritike u sastavu Andre Posmodi i Jerko Stjepanović, polaznici Radionice filmske kritike i analize u KKZ-u, glavnu nagradu također su dodijelili Mateji Zidarić za film Plejade uz obrazloženje da je "film velike senzibilnosti i upečatljivog filmskog vizualnog jezika. Rijetko kada se uvjerljiva i emotivno angažirana priča uspije ispričati eksperimentalnim filmom, ali Plejade uspijevaju. Film nepretenciozno uvlači gledatelja u svoj svijet, uz korištenje mnogobrojnih filmskih tehnika od kojih svaka doprinosi svojem dijelu filma. Slike mjeseca više nikada neće biti iste."

Posebno priznanje žirija kritike uručeno je Jasni Safić za film Dekompenzacija uz riječi: "Iako ponekad djeluje kao poduži ulomak cjelovečernjeg igranog filma Dekompenzacija osvaja sjajnom glumom, mizanscenom i režijom. Oslanjajući se na estetiku kitchen sink realizma uradak reduciranim ali efektnim postupcima svoje likove prikazuje u mreži letargije, izloženosti ekonomskim čimbenicima, nepovjerenja ali i pokušaja bunta. Posebno priznanje ide ovom filmu koji nakon gledanja još dugo ostaje u sjećanju."

Naslovna fotografija: nagrađene autorice 14. Gledališta (slijeva nadesno: Petra Belc, Nela Gluhak, Jasna Safić, Mateja Zidarić i Martina Lončar) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.