Preskoči na glavni sadržaj

Nagrađeni domaći dokumentarci s 12. Liburnia Film Festivala u Rijeci

Riječka publika će ovog vikenda u zgradi Filodrammatice i u Ljetnom Art-kinu Croatia moći pogledati pobjedničke filmove lanjskog Liburnia Film Festivala, kao uvod u 13. festivalsko izdanje koje će se od 25. do 29. kolovoza održati u lučici u Ičićima kod Opatije.

U sklopu programa „Liburnia uplovljava“, u Filodrammatici će se u petak 17. srpnja od 20.00 sati moći pogledati dokumentarni film Mula, skupina korijenja svezanih zajedno redateljice Sabine Mikelić koja je osvojila nagradu za najbolji regionalni film i na esejistički način ocrtala odnos s roditeljima, te 4. majmun Hrvoja Mabića koji je pričom o psihijatrijskoj bolnici Lopača pokraj Rijeke i razotkrivanjem bolnih svjedočanstava bivših štićenika, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice, na 12. Liburnia Film Festivalu osvojio nagradu publike.    

U subotu 18. srpnja, također u 20.00 sati, moći će se pogledati Maslačak Lovre Čepelaka koji je zašao u neobičan svijet istarskog umjetnika Darka Brajkovića te filmom osvojio nagradu za najbolju fotografiju, te Ovrhu Nevena Hitreca o svakodnevici obitelji Medak ugrožene ovrhom, koja je nagrađena za najbolji dizajn zvuka. Večer zatvara Povratak posljednjeg, dokumentarac riječkog autora Igora Paulića koji gledatelje vodi u najozloglašeniji nacistički logor Auschwitz – Birkenau, kojeg je glavni protagonist filma, tada 11-godišnji Oleg Mandić, napustio kao posljednji uznik. Film je osvojio posebno priznanje u regionalnom programu 12. LFF-a.

U nedjelju 19. srpnja u 21.30 u Ljetnom kinu Art-kina Croatia bit će prikazan film Potrošeni redatelja Boruta Šeparovića koji je žiri 12. LFF-a proglasio najboljim filmom. Protagonisti filma su osobe starije od 55 godina koje pratimo od javnog poziva Montažstroja, preko audicije, do stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma.

Program „Liburnia uplovljava“ organizira udruga Liburnia Film Festival u suradnji s udrugom Filmaktiv i Art-kinom Croatia. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više detalja možete saznati na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: Potrošeni; 4. majmun; Povratak posljednjeg

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.