Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade Revije UMAS filmu Špurijus Luke Eterovića

U punom kinu Karaman održana je Revija UMAS 2023, natjecateljska revija studentskog kratkog filma odsjeka za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. 

Članovi žirija - Tatjana Aćimović, Tonći Gaćina i Stipe Radoja sve su tri nagrade dodijelili filmu Špurijus redatelja Luke Eterovića

  • Glavna nagrada žirija – Luka Eterović (Špurijus)

Osvrt žirija: "Luka Eterović je filmom Špurijus nadišao okvire studentskog filma i predstavio nam cjelokupno filmsko djelo. Žanrovski film je komplicirano stilsko putovanje, kojeg je uspješno savladao sa svojim suradnicima – montažerkom Tinom Ljubenkov i direktorom fotografije Krešimirom Štulinom. Upravo su režijski i montažni ritam ono što je u Špurijusu najupečatljivije, dok se kamera precizno i sigurno prebacuje s mjesta na mjesto prativši likove kroz prostore modernističkog i postmodernističkog Splita."

  • Nagrada za glumu – Stipe Jelaska (Špurijus)

Osvrt žirija: "Stipe Jelaska uspio je na vrlo upečatljiv, ali i iznenađujuće jednostavan način, približiti jako zahtjevan i slojvit lik Šime. Ovisno o situaciji i osobama s kojima se susreće i gradi odnose kroz priču filma, uspješno prelazi iz opuštenog u ekstremno stanje predskazanja tragedije. U njegovoj različitosti od drugih nema ništa patetično, unatoč iznanadnoj žestini pojedinih ispada. Osobu koja nosi teškoću i dar nosi suptilno, s duhom i naizgled bez tereta, što u konačnici  ostavlja moćan dojam."

  • Nagrada publike - Luka Eterović (Špurijus)

"Špurijus je diplomski rad nastao na 5. godini studija film i video, na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Radi se o high concept trileru, a tematika samog filma je vrijeme - anksioznost koja se vezuje uz budućnost i trauma koja proizlazi iz prošlosti. Cijeli film sažet je u jedan vremenski "time ticking bomb", zahvaljujući kojem smo postigli efekt dugog filma u kratkoj formi. Kroz priču pratimo jedan dan naizgled običnog dvadesetogodišnjeg studenta, Šime, koji je rođen s posebnim darom ali i prokletstvom - mogućnošću da vidi buduće događaje kroz perspektivu osobe koju dodirne. Zahvaljujem se svim profesorima i Akademiji na mentorstvu, potpori i produkciji, mentoru profesoru Slobodanu Jokiću, producentu Ivanu Periću, koprodukciji Kino Klubu Split, Antitalentu na opremi, HAVCU na financijskoj potpori te Ekonomskom fakultetu, sveučilišnoj menzi i studentskom domu Kampus na susretljivosti i ustupljenim lokacijama," rekao je Luka Eterović.

Organizator Revije UMAS, Dinko Božanić, osvrnuo se na ovogodišnje izdanje:

"Revija UMAS 2023 podsjetila me na moje studentske dane, kada smo mi studenti u kinoteci Lumiere u Bologni redovito gledali filmove s nogu ili sjedeći na podu, jer u kinoteci nije bilo dovoljno mjesta za sve. To se upravo dogodilo i na Reviji u krcatom kinu Karaman, gdje je tridesetak ljudi na nogama popratilo dvosatni filmski program od početka do kraja. Ta mladalačka energija daje nam maštati o tome što Revija UMAS tek može postati. Hvala Gradu Splitu i HAVC-u što su podržali ovaj projekt i omogućili splićanima da u pravom filmskom ambijentu pogledaju najbolje kratke filmove godine s odsjeka za Film i Video." 

Naslovne fotografije: dodjela nagrada Revije UMAS
(autor fotografija: Toni Nakić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.