Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade kratkometražnim filmovima Obiteljski portret i Valerija na europskim festivalima

Kratkometražna stop-animacija autorice Lee Vidaković Obiteljski portret osvojila je svoju 13. nagradu na nedavno održanom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Parizu (PIAFF), a u prosincu je ovjenčana nagradom na festivalu Animax u Skopju. Priznanja nastavlja nizati i eksperimentalno-dokumentarni film Valerija autorice Sare Jurinčić, koja je posebno priznanje osvojila na Festivalu kratkometražnog filma Minimalen u norveškom Trondheimu.

Obiteljski portret je na festivalu animacije u Parizu osvojio nagradu za najbolju izvedbu (Prix interprétation / Performance-Acting Award), a u Makedoniji, na Međunarodnom festivalu animacije Animax u Skopju, osvojio je drugu festivalsku nagradu, Srebrnu opeku (Silver Brick Award). 

Stop animacija  Lee Vidaković sada broji 13 nagrada i priznanja. Od svjetske premijere na prošlogodišnjem izdanju Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb prikazan je na preko 50 festivala, među kojima su i PÖFF Shorts u Tallinnu, Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig (Njemačka), Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi (Kanada), StopTrik u Mariboru (Slovenija), CINÉMED u Montpellieru (Francuska) i mnogi drugi. 

Producent filma je Draško Ivezić (Adriatic Animation), a koproducenti su Jean-Francois Le Corre iz kuće Vivement Lundi! (Francuska) te Nikolina Vučetić Zečević iz Biberche productions (Srbija). 

Uz to, eksperimentalno-dokumentarni film Valerija autorice Sare Jurinčić osvojio je posebno priznanje žirija (Sarah Dombrink, Kelly Lui i Marit Bakken) na 36. Festivalu kratkometražnog filma Minimalen u norveškom Trondheimu, koji se održao od 23. do 28. siječnja.

"Ovaj eksperimentalni dokumentarac dirnuo nas je svojim pomno osmišljenim slikama, polako otkrivajući međugeneracijske veze među ženama. Neodoljiv i fascinantan mise-en-scene dočarava okolnosti i rituale duge loze žena jedne obitelji u odsutnosti muškaraca," obrazložio je žiri svoju odluku. 

Ovo je peto međunarodno priznanje Valeriji, koja je u studenom prošle godine izabrana kao kandidat za Europsku filmsku nagradu u kategoriji kratkometražnog filma na 65. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma Zinebi u španjolskom Bilbau. 

Film su producirale Vanja Jambrović (Restart) i Sara Jurinčić (Studio Nomad).

Valerija je svjetsku premijeru imala na 30. izdanju Sheffield DocFesta, a otad je prikazana na mnogim festivalima diljem svijeta, uključujući i Dok Leipzig, a nagrade je, osim u Bilbau, osvojila i na Sarajevo Film Festivalu (Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac), 25 FPS-u (Grand Prix) i Mediteran Film Festivalu (posebno priznanje). 

Naslovna fotografija: prizori iz filmova Obiteljski portret; Valerija
Fotografije u tekstu: Snimanje filma Obiteljski portret; Sara Jurinčić (krajnje desno) s nagradom za film Valerija na Festivalu kratkometražnog filma Minimalen

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.