Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade kratkometražnim filmovima domaćih autorica na festivalima diljem svijeta

Domaće su autorice kratkometražnih filmova raznih rodova u proteklih nekoliko dana osvajale nagrade na festivalima u Poljskoj, Austriji, Turskoj i Egiptu.

Kratkometražni animirani film koji autorski potpisuju Ivana Bošnjak Volda i Thomas Johnson Volda, Sjeti se kako sam jahala bijelog konja, osvojio je Posebno priznanje na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu ZOOM-ZBLIŻENIA koji se do 10. ožujka odvijao u poljskom gradu Jelenia Góra. Filmu je to sveukupno šesta nagrada, a od svoje premijere na festivalu animacije u Ottawi 2022. godine, prikazan je na više od 50 festivala diljem svijeta. Film je lani bio i kandidat za Europsku filmsku nagradu. Sjeti se kako sam jahala bijelog konja nastaje u produkciji Kreativnog sindikata, a producent je Igor Grubnić.

Od 6. do 10. ožujka u Beču se pak održavao Međunarodni filmski festival Tricky Women / Tricky Realities, a glavnu festivalsku nagradu osvojila je stop animacija autorice Lee Vidaković, Obiteljski portret. Obrazloženje žirija možete pročitati na ovoj poveznici. Osim toga, film je ovjenčan nagradom za najbolji animirani film i na 25. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u egipatskom gradu Ismailia (28. 2. - 5. 3.). U programu istog festivala prikazivao se i kratkometražni eksperimentalno-dokumentarni film Dohvatiti sunce: El Shatt autorice Ane Bilankov (produkcija Vedran Šuvar, Filmska udruga Šuma), koji je također osvojio nagradu i to za najbolji kratkometražni dokumentarni film. 

Kratkometražni studentski igrani film autorice Sare Horvatić, Šutim, proglašen je, pak, najboljim kratkometražnim uratkom na 7. Međunarodnom festivalu filmskih autorica u turskom Izmiru. Film je dosad prikazan na Valjevskim filmskim susretima te na 55. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva. Šutim je realiziran kao diplomski rad iz produkcije i režije na VERN’ovom diplomskom studiju. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.