Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim kratkometražnim filmovima na festivalu UNICA u Locarnu

Ovogodišnje, 82. izdanje festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) održano je od 21. do 25. kolovoza u Locarnu. Hrvatsku su predstavljala tri kratkometražna filma prema odabiru Diane Nenadić te su sva tri ovjenčana nagradama. 

Eksperimentalni film Plejade Mateje Zidarić (u produkciji Kinokluba Zagreb) koji je prikazan u glavnom programu osvojio je srebrnu medalju, dok su preostala dva – animirani Nigdar ni bilo Matije Štefinščak (Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu) te igrani Tuđa posla Andrije Tomića (pr. Akademije dramske umjetnosti) prikazana u kategoriji Filmske škole i ovjenčana brončanim medaljama.

Eksperimentalni film Plejade autoportretna je refleksija autorice Mateje Zidarić o trenutku njezina života „u kojem se dogodio mali pomak u jednom od mikrokozmosa“. Za taj pomak autorica voljno upisuje značenje posuđeno iz mitologije. Mit kao metafora, ili mit kao sredstvo za uništenje svakodnevnih strahova koji bi mogli naići. Film je prošle godine osvojio nagradu za najbolji eksperimentalni uradak na Danima hrvatskog filma, a osvojio je i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji eksperimentalni film 2021. godine. 

Nigdar ni bilo Mateje Štefinščak animirani je film koji donosi priču o životu jedne bake koja živi u praznom selu Zagorja. Jednog dana njenu samotnu rutinu omete živahni pas lutalica koji padne u bunar pored staričine male kuće. Mada starica odbija svaki kontakt s vanjskim svijetom, ona priskače psu u pomoć. Film također broji nagrade s prošlogodišnjeg izdanja festivala Dani hrvatskog filma te Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva. 

Tuđa posla Andrije Tomića kratkometražni je igrani film u čijem je fokusu glomazni otpad. Glomazni otpad sastoji se od predmeta ili stvari koje su, zbog dimenzija ili sastava, neprikladni za prikupljanje u sklopu miješanog komunalnog otpada. Ako je glomazni otpad neodgovorno odbačen u prirodu ili na divlja odlagališta, troškove njegova uklanjanja plaćamo svi. 

Ovogodišnji program festivala u organizaciji Međunarodnog udruženja filmskih saveza neprofesijskog filma (UNICA) uključio je više od 100 kratkometražnih filmova iz 25 zemalja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.