Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim glumicama na 15. Mostar Film Festivalu

Ovogodišnje, 15. izdanje Mostar Film Festivala – festivala filmske glume, svečano je zatvoreno 1. studenog dodjelom nagrada "Stablo ljubavi". Među nagrađenima su i hrvatske glumice koje su priznanja osvojila zahvaljujući ulogama u filmu Plavi cvijet Zrinka Ogreste. 

Stručni žiri kojeg su činili Dejan DabićNedžad IbrahimovićBranka Bešević Gajić i Anila Gajević izabrao je najbolje glumice i glumce u deset prikazanih filmova natjecateljskog dijela programa Mostar Film Festivala.

Nagradu za najbolju sporednu ulogu osvojila je Anja Šovagović Despot za ulogu u filmu Plavi cvijet redatelja Zrinka Ogreste. Glumica se obratila okupljenima na svečanoj dodjeli nagrada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, zahvalivši se te dodavši kako joj je čast preuzeti nagradu "Stablo ljubavi", posebno jer se radi o drugoj koja će ukrasiti njezin dom jer je prije nekoliko godina istu nagradu osvojio i njezin suprug Dragan Despot. Osim nje, nagradu za sporednu ulogu osvojio je Zlatan Vidović iz filma Lihvar Nemanje Ćeranića

Uz to, najboljom debitanticom proglašena je Tea Harčević koja je također glumila u filmu Plavi cvijet. Obratila se okupljenima online putem gdje se zahvalila organizatorima, stručnom žiriju i cijeloj filmskoj postavi s kojom je radila na ovome filmu.

Plavi cvijet je snimljen prema scenariju hrvatskog dramatičara Ivora Martinića te u koscenarističkoj suradnji s redateljem Ogrestom. U filmu glume Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Alen Liverić i Doris Šarić Kukuljica. Producent je Ivan Maloča, a film nastaje u produkciji Interfilma iz Zagreba i koprodukciji beogradskog Zillion Filma. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i Hrvatska radio televizija. Plavi cvijet je u listopadu krenuo u redovnu kinodistribuciju te se i dalje može pogledati u kinodvoranama diljem Hrvatske. 

Najbolji glavni glumac 15. Mostar Film Festivala je Nenad Jezdić koji je glumio u filmu Vikend sa ćaletom redatelja Miroslava Momčilovića, dok je najbolja glavna glumica Mirjam Korbar koja se predstavila kroz film Zastoj redatelja Vinka Moderndorfera

Na festivalu su također bili prikazani filmovi dokumentarnog i studentskog programa, a održane su i Masterclass radionice sa studentima filmskih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Cetinja i Zagreba.

Podsjetimo, osim Plavog cvijeta, u sklopu natjecateljskog programa Mostar Film Festivala prikazali su se i hrvatski filmovi Po tamburi Stanislava TomićaA bili smo vam dobri Branka Schmidta te manjinska koprodukcija Nebesa Srđana Dragojevića (hrvatska koproducentica je Darija Kulenović Gudan, Studio dim). 

Naslovne fotografije: Anja Šovagović Despot na Mostar Film Festivalu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.