Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim filmovima na festivalima u Luksemburgu, Francuskoj i Kanadi

Manjinska koprodukcija Mare Andree Štake osvojila je Posebnu nagradu žirija 13. izdanja Festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast, a film Otac redatelja Srdana Golubovića, također manjinska hrvatska koprodukcija, na istom je festivalu osvojio posebno priznanje žirija novinara. Osim toga, Otac je na 42. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma Cinemed osvojio glavnu nagradu, Zlatnu Antigonu. Kratkometražni film Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović s francuskog se festivala Signes de Nuit 'vratio' s posebnim priznanjem žirija, a F20 Arsena A. Ostojića nagrađen je za najbolju montažu (Dubravko Slunjski) na festivalu u Ontariju. 

Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast završio je svečanom dodjelom nagrada 25. listopada u kinodvorani multipleksa Kinepolis Kirchberg u Luksemburgu. U sklopu natjecateljskog programa festivala prikazala se švicarsko-hrvatska Mare Andree Štake (hrvatska producentica je Tena Gojić, Dinaridi Film) te srpsko-francusko-njemačko-hrvatsko-slovensko-bosanskohercegovački Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler Film). 

Mare je osvojila Posebnu nagradu međunarodnog žirija "Zbog suptilnog i atmosferskog prikaza ne tako nesretne, ali ipak nezadovoljavajuće svakodnevice majke i supruge u Dubrovniku, koju je Marija Škaričić odigrala s karakterističnom nijansom i inteligencijom."

Otac je, pak, osvojio posebno priznanje žirija sastavljenog od luksemburških i francuskih novinara. Popis članova svih festivalskih žirija možete pronaći na ovoj poveznici

CinEast se ove godine održavao u 'hibridnom' izdanju (na festivalskim lokacijama i online), od 8. do 25. listopada, a osim dva filma u natjecateljskom programu, hrvatsku produkciju na festivalu predstavljala su još četiri naslova

Osim priznanja na CinEastu, višestruko nagrađivani Otac 'slavio' je i na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma Cinemed, koji se u francuskom Montpellieru odvijao od 16. do 24. listopada, gdje je osvojio glavnu nagradu, Zlatnu Antigonu, u vrijednosti od 15 000 eura. 

Uz to, hrvatski projekt dugometražnog filma Greta redateljice Sanje Milardović, razvijan u produkciji kuće Castor multimedia (producent je Matej Merlić), sudjelovao je u industrijskom programu Cinemeda, From Short to Long, u sklopu kojeg je osvojio nagradu u obliku sudjelovanja na scenarističkoj rezidenciji LabMed – Meditalents 2021.

U filmu u razvoju riječ je o Greti, 62-godišnjoj prvakinji HNK, osebujnoj divi čiji se svijet ruši kada saznaje da njen jedini sin Marko (30) s kojim nema gotovo nikakav odnos boluje od neizlječive bolesti. Greta tada seli iz Zagreba u Kopačevo u trošnu kuću Marka i njegove supruge Zore. Greta inzistiranjem na svojim idejama za njegovo liječenje, uzrokuje potpuni raskol prvo između nje i Zore, a zatim i Marka. U želji da se iskupi i da mu se ipak približi u tom vremenu koje brzo ističe, Greta počinje živjeti njegov život prije bolesti. 

U programu From Short to Long sudjelovali su autori filmova iz kratkometražne konkurencije Cinemed festivala koji imaju dugometražne scenarije u razvoju. Tako je u natjecateljskom programu spomenutog festivala prikazan i film Sanje Milardović Ništa ja tebi ne govorim, samo kažemtakođer nastao u produkciji kuće Castor multimedia.

Spomenuti kratkometražni film je, netom prije prikazivanja na Cinemedu, svoju svjetsku premijeru imao na pariškom Međunarodnom festivalu Signes de Nuit, na kojem je, pak, osvojio posebno priznanje žirija. 

"Posebno priznanje osvojila je Sanja Milardović, za razvijanje snažne priče uz dozu humora, kojom se istražuju poteškoće u zamijeni uloga majke i kćeri. Fokus je na djetetu koje treba preuzeti ulogu roditelja. Univerzalnost teme i težina trenutka u kojem se događaju velike životne promijene bliske su širokoj publici", stoji u obrazloženju. Popis svih nagrađenih naslova možete pronaći na ovoj poveznici

Priznanje iz Kanade stiglo je, pak, hrvatskom filmu F20nastalom u režiji Arsena A. Ostojića te u produkciji Filmosaurux Rexa, u suradnji s kućama GripFilm, Interfilm, Cinecro i Embrio Productions. Tako je na prvom izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Ontariju F20 nagrađen za najbolju montažu (Dubravko Slunjski). Ovo je već treće međunarodno priznanje koje je Slunjski dobio za svoj rad na spomenutom filmu, slijedom onih koje je dobio na dva festivala u Indiji u proljeće ove godine. Festival u Ontariju održao se od 16. do 25. listopada i to isključivo online

Naslovne fotografije: scene iz filmova Mare; Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem; Otac; F20

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.