Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade hrvatskim filmašima na 79. festivalu UNICA u Dortmundu

UNICA je svjetski festival neprofesijskog filma, a Hrvatsku su predstavljala četiri kratkometražna filma prema odabiru Diane Nenadić. To su dokumentarni filmovi Rođendan Tadije Tadića i Vertikale Lorne Kunčić, animirani film Otok Tee Nucak te igrani film Med i mliko Marka Jukića.

Vertikale Lorne Kunčić su nagrađene Zlatnom medaljom u glavnoj konkurenciji i posebnom nagradom Young UNICA koja se dodjeluje autorima do 25 godina starosti. Film je nastao u sklopu Restartove Škole dokumentarnog filma. Govori o neobičnim životnim pozivima  i transformaciji slabosti u snagu i umjetnost. One su svjedočanstvo da zadovoljstvo leži onkraj straha, da je planina ogledalo nas samih, a pogled s vrha fantastičan.

Rođendan Tadije Tadića osvojio je Srebrnu medalju u konkurenciji filmskih škola. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a donosi priču o Rudi, koji je nakon što je izgubio posao, odlučio slijediti san i otvoriti boksačku dvoranu. Da bi mu se isplatio trud i novac koji je uložio, svakodnevno radi od jutra do mraka, jednako energično odrađuje i po desetak treninga dnevno s različitim grupama ljudi. Jedan od takvih dana je i njegov rođendan.

U ovodišnjem festivalskom žiriju bila je i hrvatska redateljica Sunčica Fradelić. Posebnost ovog festival je javno žiriranje nakon kojeg se proglašavaju pobjednici. Takav javni i transparentni princip najveća je odlika ovog amaterskog festivala. Zato UNICA ima i didaktičko pedagoški karakter jer omogućuje gledateljima, sudionicima ali i samim autorima da direktno komentiraju prikazane radove. Žiri je istaknuo da su hrvatski filmovi, iako iznose mnoge probleme, profesionalno snimljeni te da su mladi autori koji se natječu u amaterskom programu praktički već profesionalci.

Na festivalu su prkazani programi iz 28 zemalja s ukupno 140 filmova. Uz medalje, dodijeljuje se nagrada najboljem nacionalnom programu koju je ove godine osvojila Ukrajina, te nagrada Prix INTERNATIONAL CICT-UNESCO 'Delmiro de CARALT' i nagrada Young UNICA za autore do 25 godina. Uz glavni program održava se i World Minute Movie Cup – natjecanje filmova do najviše jedne minute trajanja. 

Potpun popis nagrađenih filmova možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: kadrovi iz filmova Vertikale i Rođendan

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.