Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade filmovima Sigurno mjesto i Dani suše na festivalu u Sofiji

Svečana dodjela nagrada ovogodišnjeg, 27. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji održala se 25. ožujka. Dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, osvojio je nagradu kritike, dok je manjinska koprodukcija Dani suše Emina Alpera (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film) proglašena najboljim naslovom u natjecateljskom programu Balkan Competition. 

Ovo je sveukupno 18. nagrada za film Sigurno mjesto redatelja i scenarista Jurja Lerotića koji je dosad prikazan na tridesetak festivala diljem svijeta. Osim u Sofiji, Sigurno mjesto nedavno je nagrađen za najbolji film programa Soon! 15. Filmskog festivala Oostende. Filmu slijedi projekcija u New Yorku, na Festivalu New Directors/New Films koji se od 29. ožujka do 9. travnja odvija u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku MoMa i u Lincoln Centru. 

Film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji osvojio nagradu Bugarskog udruženja filmskih kritičara za najbolji film u natjecateljskom programu Balkan Competition. 

Sigurno mjesto realizirano je u produkciji tvrtke Pipser, producentica je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.

Dani suše turskog redatelja Emina Alpera, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Anita Juka, 4Film), u Sofiji je proglašen najboljim naslovom natjecateljskog programa Balkan Competition (Best Balkan Film Award). Nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je popraćen ovacijama publike, film je nastavljao nizati uspjehe na međunarodnim filmskim festivalima. Jedno od najistaknutijih priznanja dobio je od Europske filmske akademije, koja mu je dodijelila prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže (Özcan VardarEytan İpeker). 

Dani suše nastaju u produkciji turske kuće Liman Film (producent je Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Michael Weber, Pola Pandora Filmproduktions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je Match Factory. 

Film su, između ostalih, podržali i Ministarstvo kulture i turizma Turske, Cinémas du monde (CNC), Nizozemski filmski fond, Filmski fond Hamburga, Grčki filmski centar, grčka nacionalna radiotelevizija ERT i Hrvatski audiovizualni centar.

Međunarodni filmski festival u Sofiji najveće je događanje ove vrste u Bugarskoj. Održava se od 1997. godine, a cilj festivala je predstaviti domaćim gledateljima najbolje nove naslove svjetskih kinematografija, jednako kao i međunarodnoj publici najbolje filmove bugarske te regionalne produkcije. Radi se također i o jedinom bugarskom filmskom festivalu koji je priznat od strane FIAPF-e i FIPRESCI-ja. Ove se godine festival odvija od 16. do 31. ožujka. Više detalja o programu i festivalu pronađite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.