Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade domaćim filmovima i koprodukcijama na 19. Festivalu slovenskog filma

Filmovi Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića te hrvatske manjinske koprodukcije Houston, imamo problem! Žige Virca i Noćna ptica Špele Čadež nagrađeni su na 19. Festivalu slovenskog filma, održanom u Portorožu od 13. do 18. rujna.

Houston, imamo problem! redatelja Žige Virca osvojio je nagradu Vesna za najbolji dugometražni film, a pripale su mu i nagrade za najbolju mušku ulogu, koju je odigrao Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić, te za najbolju montažu koju potpisuje Vladimir Gojun. Film koji istražuje mit o tajnoj američkoj kupnji kontroverznog jugoslavenskog svemirskog programa početkom 60-ih godina prošlog stoljeća nastao je u produkciji Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Češke Republike i Katara, a hrvatski koproducent je Nukleus film.

Još jedna manjinska koprodukcija, Noćna ptica Špele Čadež, nagrađena je kao najbolji animirani film. Film priča o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca, junaka "navučenog" na zov fermentiranih krušaka, a nastao je u koprodukciji s hrvatskim Bonobostudiom.

Ustav Republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića, prikazan u konkurenciji koprodukcijskih dugometražnih igranih filmova, osvojio je dvije nagrade: Vesna za najbolju slovensku koprodukciju i Vesna za najbolju kostimografiju, koju potpisuje priznati i nagrađivani slovenski kostimograf Leo Kulaš. Film je nastao u produkciji Interfilma, a nagradu je u Portorožu preuzeo Jani Sever, slovenski koproducent iz tvrtke Sever&Sever Ljubljana. 

Ustav Republike Hrvatske u hrvatska kina stiže 6. listopada, te priča o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. Vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnima, te se oni mučno i bolno polagano počinju otvarati i prepoznavati kao ljudi.

Naposlijetku, hrvatski autorski dvojac Jura Ferina i Pavle Miholjević nagrađeni su za najbolju glazbu za slovenski film Pojdi z mano redatelja Igora Šterka.

Više o Festivalu slovenskog filma saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.