Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade 20. CineLink Dana filmske industrije i filmašima iz Hrvatske

Projekt debitantskog dugometražnog igranog filma Sitni lopovi redatelja Mate Ugrina koji se razvija pod okriljem njemačke produkcijske kuće Fünferfilm, s koproducentima iz Francuske (In The Cut) i Hrvatske (UO Kadromat) dobio je Međunarodnu ARTEKino nagradu. Osim toga, projektu Rumpus Dubravke Turić i Danijela Žeželja koji nastaje u produkciji Kinorame dodijeljena je nagrada HAVC-a za daljnji razvoj projekta. 

Slaveći 20. godišnjicu, CineLink Dani filmske industrije predstavili su 46 projekata u različitim formatima i fazama razvoja iz Jugoistočne Europe i regije. 

Na industrijskom dijelu festivala sudjelovali su i filmski profesionalci iz Hrvatske, a nagrađena su dva projekta. 

Projekt Sitni Lopovi Mate Ugrina nagrađen je iznosom od 6 000 eura u sklopu CineLink Co-Production Marketa. Međunarodnu ARTEKino nagradu dodijelio mu je žiri u sastavu: Annamaria Lodato (ARTE France Cinéma), Mathilde Hersant (ARTE France Cinéma) i Georges Goldenstern (Cinéfondation). 

Riječ je o projektu debitantskog dugometražnog igranog filma redatelja Mate Ugrina koji se razvija pod okriljem njemačke produkcijske kuće Fünferfilm, s koproducentima iz Francuske (In The Cut) i Hrvatske (UO Kadromat). Hrvatski koproducenti su Daria Blažević i Mate Ugrin. Projekt će se snimati u Hrvatskoj i bit će na hrvatskom jeziku. Film pratija Rija, neprobojnog dečka iz centralne Istre koji živi od sezonskih poslova u turizmu i malih krađa u resortovima na obali. Njegovu svakodnevicu prekida Andrea, sezonska radnica podrijetlom iz Srbije.

Film je do sada predstavljen na koprodukcijskom forumu When East Meets West 2022, gdje osvaja glavnu nagradu, kao i na produkcijskoj radionici EAVE 2022. Trenutno sudjeluje na prestižnom Torino Script Labu. Film se razvija uz podršku HAVCa i hamburškog filmskog centra (razvoj scenarija).

I ove godine, u sklopu koprodukcijskog foruma CineLink Drama dodijeljena je nagrada HAVC-a za daljnji razvoj projekta u iznosu od 15 000 eura, a nagrađen je hrvatski projekt Rumpus u režiji Dubravke Turić i Danijela Žeželja i u produkciji Kinorame. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a serija je bazirana na istrazi ubojstva tinejdžera i detektivki koja otkriva mračnu tajnu malog industrijskog grada te tone u močvaru zlog duha Rumpusa. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Ognjen Sviličić, Henning Kamm i Cia Edström

Sve ostale detalje i dobitnike potražite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: dobitnici nagrada CineLink Dana filmske industrije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.