Preskoči na glavni sadržaj

Nagrade 10. STIFF-a: nagrada publike Niskoj travi Davida Gaše 

Nakon tjedna prepunog sjajnih filmskih radova studenata iz cijeloga svijeta, žiri i publika odabrali su u nedjelju 26.11.2023. najbolje među najboljima u 3 kategorije — igrani, dokumentarni i animirani film.

Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul, žiri koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, odabrao je film Bjegunac koji je režirala Salome Kintsurashvili. Uz nju posebno priznanje dobila su čak dva filma: Niska trava u režiji domaćeg autora Davida Gaše, koji je ove godine primio nagradu Vedran Šamanović na Pulskom filmskom festivalu i Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu te poljski film Prekrasna livada divljeg cvijeća u režiji Emi Buchwald.

O najboljima u kategoriji dokumentarni film odlučivali su Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, a pobjedu je odnio Nakon vjenčanja redatelja Mateja Klucika. Posebno priznanje pripao je nizozemskom filmu Kako se utješiti Machiela van Hoeka.

U kategoriji animirani film članovi žirija Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Melisa Favretto složili su se oko filma Vrt srca u režiji Olivéra Hegyija nagrađenog Posebnom nagradom žirija na Animafest Zagreb 2023. godine, dok je počasno priznanje dobio film Krzno prikazan na Sundance Film Festivalu, Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, Zagreb Film Festivalu i Ottawa Film Festivalu, čiju režiju potpisuje američka autorica Zhen Li.

Uz nagrade žirija, Nagradu publike odnio je David Gašo s igranim filmom Niska trava kao najviše ocjenjeni film od kada se na STIFF-u ona dodjeljuje.

Ove jubilarne, 10. godine prikazano je 40 filmova iz 17 zemalja od 650 prijava, a cjelokupan program tematizirao je prolaznost i promjene koje su se zbile u vrijeme postojanja festivala. 11 kategorija filmova prikazano je u toku 5 dana u riječkom Art-kinu.

Na STIFF-u je u plodnih 10 godina suradnje osnivača festivala Filmaktiva i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci s Art-kinom i Akademijom primijenjene umjetnosti u Rijeci sudjelovalo preko 200 studenata — u organizaciji, provođenju ili slanju svojih radova. Predstavljeno je preko 450 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz cijeloga svijeta. U sklopu popratnog programa održane su brojne izložbe i radionice.

Naslovne fotografije: dodjela 10. STIFF-a
(autorica: Sanja Prodan)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.