Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada za životno djelo 25. Animafesta dodijeljena Michelu Ocelotu

Ugledni dobitnik nagrade Britanske filmske akademije i prestižne nagrade César te dvostruki Animafestov laureat za najbolji animirani film, za Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs) 1980. godine i za Azur i Asmar (Azur et Asmar) 2007., dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo koja će mu biti uručena na svečanom otvorenju Animafesta.

Michel Ocelot, velikan francuskog i svjetskog animiranog filma, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Nagrada će mu biti uručena 9. lipnja, na svečanom otvorenju festivala čije ovogodišnje, 25. izdanje prvi put objedinjuje program kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova. Vijeće Animafesta Zagreb koje je odlučivalo o Nagradi za životno djelo opisalo je Michela Ocelota kao „pjesnika animacije i istraživača medija“ koji je „ne samo inspiracija nego i uzor novim naraštajima umjetnika animiranog filma“.

Michel Ocelot (1943.) je francuski pisac, karikaturist, animator i redatelj animiranih filmova. Bivši je predsjednik Međunarodne asocijacije animiranog filma te dobitnik nagrada Britanske filmske akademije i César. Na Animafestu Zagreb dvaput je nagrađen za najbolji animirani film: bilo je to1980. godine za Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs), njegov prvi animirani film, te 2007. za Azur i Asmar (Azur et Asmar). Animafest Zagreb je 2009. godine predstavio njegov opus, koji čine filmovi posebne atmosfere i estetike često zahvaljujući izboru tehnike – animaciji silueta. Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će imati prilike upoznati se s njegovim recentnijim radovima.

Ocelot je podjednako vješt u najrazličitijim tehnikama animacije te „majstorski spaja umjetničku, folklornu i mitološku tradiciju Europe i drugih kontinenata s vizualnošću i umjetnošću novijeg razdoblja, stvarajući tako osebujan spoj prepoznat diljem svijeta animacije“, kako navode članovi Vijeća. Mnoga njegova djela predstavljaju sjajan dokaz vrijednosti poetike jednostavnog iskaza i potvrđuju njegov stil kao jedan od najosebujnijih stilova svjetske animacije.

25. izdanje Animafesta Zagreb održava se od 9. do 14. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol, a neke će projekcije biti i na otvorenom. Jedini hrvatski A-festival ove će godine predstaviti cjelovit pregled najboljeg od aktualne svjetske animacijske produkcije kratkog i dugog metra, kroz više od 350 filmova.

Naslovne fotografije: Michel Ocelot, prizori iz filmova Troje izumiteljaAzur i Asmar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.