Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada za Mater na Taormina Film Festivalu 

Za ulogu Jasne u filmu Mater redatelja Jure Pavlovića, Daria Lorenci-Flatz dobila je nagradu za najbolju glumicu na 66. Taormina Film Festivalu održanom od 11. do 19. srpnja u gradu Taormina na Siciliji. 

Profinjena interpretacija koja je uspjela progresivno uključivati gledatelja, sve dok ne prihvati lik normalne (bilo koje) žene, čak i one koje je malo udaljena od svijeta, koja na kraju pokaže svoju humanost dopuštajući gledatelju da sudjeluje u tome, stoji u objašnjenu žirija koji je nagradu za najbolju glumicu dao Dariji Lorenci-Flatz za ulogu u filmu Mater. Popis svih nagrađenih filmaša i naslova možete pronaći na ovoj poveznici.

Zahvaljujući žiriju festivala putem videoporuke, glumica je istaknula kako nagradu posvećuje svim ljudima u svijetu koji su bili primorani napustiti svoj dom zbog rata ili ekonomske krize, poput nje same koja je morala napustiti Sarajevo tijekom rata. “To iskustvo utkala sam u lik Jasne i nadam se da filmovi koje radimo barem malo mogu promijeniti svijet i dati nam nadu da ćemo jednog dana živjeti na boljem mjestu”, izjavila je Lorenci-Flatz.

Na ovogodišnjem izdanju sicilijanskog Taormina Film Festivala, uz Mater, koji je bio u natjecateljskom programu igranog filma, prikazao se i Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević, u konkurenciji dokumentarnog filma.

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Jure Pavlovića, Mater,  svoju je svjetsku premijeru imao krajem prošle godine na 'Black Nights' filmskom festivalu u Tallinnu, a prikazan je i na beogradskom FEST-u početkom ove godine gdje je nagrađen kao najbolji film regije. Hrvatska premijera bila je nedavno na otvaranju Festivala mediteranskog filma u Splitu u Ljetnom kinu Bačvice. To je ujedno bio i uvod u ljetnu turneju tijekom koje će film biti prikazan na platnima brojnih kina koja djeluju u sklopu Kina Mediteran, te u ostalim kinima na otvorenom.

Turneja započinje već 20. srpnja na Bačvicama, potom film seli u Ploče gdje će biti prikazan 28. srpnja pred publikom rodnog grada redatelja Pavlovića. Na otoku Hvaru igra 31. srpnja u Jelsi, a 1. kolovoza u gradu Hvaru. U korčulanskom kinu na rasporedu je 2. kolovoza. Na Braču je u Supetru 6. kolovoza, u sklopu Brač Film Festivala, a dan kasnije u Bolu.

Pred dubrovačkom publikom igrat će 9. kolovoza, potom na otoku Šipanu 10. kolovoza, a u Šibeniku 12. kolovoza.

Film igra i na Mljetu 6. kolovoza, u Selcima na Braču 18. kolovoza te na Lastovu 25.kolovoza, a tijekom ljeta bit će dopunjavana lista kina i dodavane dodatne projekcije prema interesu publike. Ažurirane informacije o rasporedu projekcija bit će dostupne na Facebook stranici filma.

Radnja filma Mater prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi svoju oboljelu staru majku Anku premjestila u starački dom. Uloge u filmu imaju Daria Lorenci-Flatz, Neva Rošić, Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković i mnogi drugi. Za kameru je bila zadužena Jana Plećaš, koja je radila i scenografiju, a film su montirali Jure Pavlović i Dragan Von Petrovic. Zvuk je oblikovao Martin Semenčić, a kostimografiju potpisuje Katarina Zaninović.

Mater je nastala u produkciji hrvatske Sekvence te koprodukciji srpskog Wake Up Film & Video Productiona, francuskog Les Films de l'oeil sauvage te bosanskohercegovačkog Udruženja Novi Film.

Naslovna fotografija: scena iz filma Mater (Daria Lorenci-Flatz)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.