Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada Mirko Kovač za najbolji scenarij prema snimljenom filmu Vuku Ršumoviću i Ničijem djetetu

Udruga Mirko Kovač objavila je u utorak 15. rujna prve dobitnike novoosnovane Nagrade Mirko Kovač, koja će se svake godine dodjeljivati u četiri kategorije za najbolja djela objavljena ili snimljena u prethodnoj kalendarskoj godini na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. 

Nagrada se dodjeluje u četiri kategorije, i to za najbolji scenarij prema snimljenom filmu, za najbolju knjigu mladog autora, za najbolju knjigu eseja i za najbolji roman. Prema statutu, Nagrada Mirko Kovač se dodjeljuje tako da za svaku kategoriju postoje izbornici koji prate scenu te predlažu žiriju tri knjige ili scenarija po kategoriji. Izbornici po kategorijama bili su Bruno Kragić za scenarij, Srđan V. Tešin za knjigu mladog autora, Tomislav Brlek za knjigu eseja i za roman Mića Vujičić.

U peteročlanom žiriju sjedili su Vlaho Bogišić (predsjednik), Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović, koji su odlučili Nagradu Mirko Kovač za najbolji scenarij dodijeliti Vuku Ršumoviću za film Ničije dijete, nastao u produkciji Art&Popcorn (Srbija) i koproducenata BaBoon (Srbija) i Kinorama (Hrvatska). Nagrada za najbolju knjigu eseja pripala je Svetlani Slapšak za knjigu Leteći pilav. Antropološki ogledi o hrani (XX vek, Beograd, 2014.), Draganu Markovini za najbolje djelo mladog autora za knjigu Između crvenog i crnog (Plejade, Zagreb, 2014.), te Otu Horvatu za najbolji roman za Sabo je stao (Agora, Novi Sad 2014.).

Svečana dodjela Nagrade Mirko Kovač održat će se na Danima Mirka Kovača u Rovinju 3. listopada 2015. u 19 sati u Kinu Gandusio. Svaki dobitnik dobit će Nagradu u bruto iznosu od 5.000 eura i povelju. Tema ovogodišnjih Dana Mirka Kovača bit će književnost i politika danas, a o tome će se raspravljati na više okruglih stolova. Manifestaciju će otvoriti Predrag Lucić i Boris Dežulović "Melodijama rulje i elite", a gostima će biti prikazan i film Ničije dijete Vuka Ršumovića.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.