Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada FIPRESCI manjinskoj koprodukciji Vrapci

Islandsko-dansko-hrvatski film Vrapci redatelja Rúnara Rúnarssona, nastao u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom, osvojio je nagradu FIPRESCI na 39. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu, koji se održao od 29. siječnja do 8. veljače.

Nagradu dodjeljuje svjetska federacija filmskih kritičara - FIPRESCI, a žiri u kojem su sjedili Blagoja Kunovski (Makedonija), Maria Ulfsak-Seripova (Estonija) i Jon Asp (Švedska) Vrapce su nagradili zbog "iskrenog, nepredvidivog i prelijepo napravljenog filma o adolescentima koji odrastaju u maloj sredini podložnoj sukobu generacija".

Vrapci govore o 16-godišnjem Ariju koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. Scenarij i režiju potpisuje Rúnar Rúnarsson, a produkciju Nimbus Film i Nimbus Island u koprodukciji s islandskim Pegasus Pictures i hrvatskom MP filmskom produkcijom. Filmu je ovo jedanaesta festivalska nagrada. 

Međunarodni filmski festival u Göteborgu pokrenut je 1979. godine te je postao najveći filmski festival u Skandinaviji, s više od 200. 000 posjetitelja godišnje. Više informacija potražite na službenim stranicama festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.