Preskoči na glavni sadržaj

Nagrada filmu Snajka: dnevnik očekivanja na festivalu Verzio u Budimpešti; posebno priznanje Dezerterima 

Na 20. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti 'slavila' su dva hrvatska filma i jedna manjinska koprodukcija. 

Dugometražni dokumentarni film Snajka: dnevnik očekivanja autorice Tee Vidović Dalipi, nastao u produkciji zagrebačkog Restarta, osvojio je glavnu nagradu sekcije posvećene studentskim i debitantskim filmovima - Doc Future Student and Debut. Nagrada Doc Future Award Snajki je pripala zbog toga što se, prema riječima žirija, radi o filmu "koji daje iznimno važan doprinos interkulturalnim dijalozima". Detaljno obrazloženje žirija možete pronaći na ovoj poveznici

Snajka: dnevnik očekivanja je participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati.

Film je premijeru imao je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma DokuFest u Prizrenu (Kosovo) gdje je osvojio Nagradu publike, nakon čega je prikazan na nizu festivala. Nagradom se nedavno ovjenčao i na Festivalu Slobodna zona u Beogradu, a trenutno se prikazuje u nezavisnim kinima diljem Hrvatske

Producent filma je Oliver Sertić (Restart), dok su koproducenti Stefano Tealdi (Stefilm) i Bujar Kabashi (Möbius), uz TV kuću Al Jazeera Balkans.

Osim toga, na festivalu u Budimpešti nagrađen je i dugometražni dokumentarni film Dezerteri autora i producenta Damira Markovine. Film je osvojio Posebno priznanje žirija natjecateljske sekcije Viewfinder. 

Dezerteri su hibridni dokumentarni esej o generaciji đaka Gimnazije “Aleksa Šantić” u Mostaru, raspršenih po svijetu ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, konstantno suočenih sa životnim odabirom odlaska, povratka i/ ili novog početka. Film je to o izgubljenoj generaciji, njihovim međusobnim odnosima, teškim izborima i odgovoru na najteže pitanje rata: ostati ili otići?

Film se publici prvi put predstavio u konkurenciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava prošle godine, gdje je osvojio i dvije nagrade (najbolji dokumentarni film središnje i istočne Europe; nagrada za najbolji dizajn zvuka Miroslavu Piškuliću).

Na festivalu Verzio nagrađena je i jedna manjinska hrvatska koprodukciju. Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu Vilinski vrt redatelja Gergőa Somogyvárija koji je realiziran u koprodukciji Mađarske, Rumunjske i Hrvatske (hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart). Film je proglašen najboljim mađarskim filmom festivala jer se "bavi temom koja je osjetljiva na više razina, čija je glavna junakinja hrabra i koja se drži svojih snova", prema obrazloženju žirija, koje u cijelosti možete pročitati ovdje

Film Vilinski vrt svjetsku premijeru imao je na Sarajevo Film Festivalu. 

Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti se održava se od 22. do 29. studenog. Riječ je o festivalu koji je dio udruge festivala Doc Around Europe  (European Documentary Film Festival Network) čiji su još članovi filmski festivali FIPADOC (Biarritz, Francuska), Dokfest München (Njemačka), DocsBarcelona (Španjolska) i MakeDox (Skopje, S. Makedonija). Sve detalje možete pronaći na službenoj stranici festivala. 

Naslovne fotografije: prizori iz filmova Snajka: dnevnik očekivanja; Dezerteri

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.