Preskoči na glavni sadržaj

Na Sheffield DocFestu održana svjetska premijera Paviljona 6 Gorana Devića 

Dugometražni dokumentarni film Paviljon 6 redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, koji je realiziran u produkciji Petnaesta umjetnost i u suradnji sa BBC Storyville, imao je svjetsku premijeru 14. lipnja, u sklopu međunarodne konkurencije 31. Sheffield DocFesta. Festival se odvijao od 12. do 17. lipnja. 

"Premijera u Sheffieldu je prošla odlično, tema filma je prepoznata od strane publike koja je u situacijama viđenim u filmu prepoznala sebe i svoje bližnje. Film je bio dio internacionalne konkurencije u kojem je bilo samo osam filmova, tako da je ući u to društvo bio veliki uspjeh a Sheffield u tom smislu bio jako dobar početak festivalske distribucije filma," rekao je producent filma Hrvoje Osvadić, naglasivši kako će se film premijerno emitirati na BBC-u, u ožujku 2025. godine.

"Do tada će film putovati po festivalima diljem svijeta, vjerujemo s jednakim uspjehom kao i kod publiku u Sheffieldu," dodao je producent. 

Nakon premijerne projekcije u Sheffieldu, autor filma Goran Dević sudjelovao je na Q&A sesiji.

Film Paviljon 6 sniman je na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme masovnog cijepljenja građana uslijed pandemije. Intimni razgovori u redu za cijepljenje najbolje opisuju radnju filma. Kamera gledatelja vodi kroz redove za čekanje cjepiva, prostor za cijepljenje i čekaonice u kojima se mogu čuti iskreni razgovori ljudi koji su se došli cijepiti, liječnika, osiguranja i ostalog osoblja. 

Direktor fotografije filma je Damian Nenadić, montažer Vanja Siruček, dizajner zvuka Ivan Zelić. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a i prošao je Docu Rough Cut Boutique u organizaciji Balkan documentary instituta i CineLink Sarajevo 2023. gdje je i osvojio dvije nagrade za pitch onu od Al Jazeera Balkan i nagradu DOK Leipziga (DOK Leipzig Preview Award). 

Međunarodni festival dokumentarnog filma Sheffield DocFest godišnje posjeti više od 25.000 gledatelja i 3.500 profesionalaca iz filmske industrije. U sklopu ovogodišnjeg, 31. izdanja festivala prikazalo se 109 naslova iz cijeloga svijeta. Čak je 48 filmova imalo svjetsku premijeru na festivalu, 14 međunarodnu i 17 europsku. Najboljim filmom u međunarodnom programu ove godine proglašen je srpsko-bosanskohercegovački Ko će pokucati na vrata mog doma Maje Novaković. Ta nagrada donosi direktnu kvalifikaciju za nominaciju za nagradu Oscar. Više o nagrađenim naslovima možete pronaći na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije: svjetska premijera filma Paviljon 6 u Sheffiledu (Lucie Kon - BBC, Goran Dević, Liselot Verbrbrugge - Film Harbour, Hrvoje Osvadić - Petnaesta umjetnost); Goran Dević

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.