Preskoči na glavni sadržaj

Na putu putuje svijetom

Film Na putu redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić proteklih tjedana napunio je kino dvorane i alternativne prostore po Hrvatskoj i Bosni Hercegovini.

Tako ga je do sada vidjelo čak 50.000 gledatelja u BIH i 21.000 u Hrvatskoj, što je jedan od najboljih rezultata gledanosti u regionalnoj, ali i hrvatskoj kinematografiji u posljednje vrijeme.

Uskoro će film vidjeti i publika iz čak devetnaest zemalja svijeta kojima je World Sales kompanija The Match Factory ustupila prava na film. Riječ je o zemljama Beneluxa, baltičkim zemljama, Kolumbiji, Češkoj, Slovačkoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Meksiku, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Južnoj Koreji, Španjolskoj, Švicarskoj i Tajvanu.

Cjelokupna distribucija filma Jasmile Žbanić zainteresirala je i najznačajniji filmski magazin Screen International koji je u svom internetskom izdanju od 23. ožujka objavio članak naslovljen Film Jasmile Žbanić Na putu putuje svijetom. U tekstu su navedeni svi detalji vezani uz dosadašnju prodaju filma i njegovu paralelnu distribuciju u Hrvatskoj i BiH.

Posebna pažnja posvećena je projektu Kina u gostima koji nastavlja sa stvaranjem čarolije kino ugođaja u gradovima koji već dugo nemaju kino. Tako će nakon Karlovca, Krapine, Trogira, Umaga i Slavonskog Broda Kino u gostima i film Na putu doputovati i u Bjelovar. Atmosferu kino dvorane ovaj put će dočarati bjelovarski Dom kulture.

Također se u tekstu spominje i nastavak klasične distribucije po Hrvatskoj za koju je zadužena Blitz Film i Video distribucija. Osim Zagreba, Splita i Šibenika početak kino prikazivanja filma i to svečanom premijerom obilježit će se i u Čakovcu, Dubrovniku, Ivanić Gradu, Koprivnici, Varaždinu, Sisku, Daruvaru…

A što se festivalskog života tiče Screen International navodi kako će Na putu 14. travnja otvoriti International Women's Film Festival koji se održava u Cologneu u Njemačkoj, 20. travnja festival Crossing Europe u Linzu, a 23. travnja i Open Doek International Film Festival u Turnhoutu u Belgiji. Uz navedene festivale film će biti prikazan u travnju i na Istanbul Film Festivalu te Copenhagen Film Festivalu.

Film je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Deblokada), Hrvatske (Produkcija Živa), Austrije (Coop99) i Njemačke (Pola Pandora).

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.