Preskoči na glavni sadržaj

Na festivalu u Torontu održane premijere filmova Bosonogi car i Toomas ispod doline divljih vukova

Dugometražni igrani film Bosonogi car na festivalu u Torontu imao je svoju svjetsku premijeru dok je animiranom filmu Toomas ispod doline divljih vukova ovo prikazivanje ujedno bila i sjevernoamerička premijera. Međunarodni filmski festival u Torontu održava se od 5. do 15. rujna. 

Bosonogi car redatelja Petera Brosensa i Jessice Woodworth prikazan je u sklopu programa 'Suvremena svjetska kinematografija' (Contemporary World Cinema) koji donosi 'snažne priče s globalnom perspektivom'. Film je nastao u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji, a hrvatski su koproducenti, ujedno i izvršni producenti, Boris T. Matić i Lana Matić iz Propeler Filma. 

Radnja filma Bosonogi car, svojevrsnog nastavka filma Kralj Belgijanaca, prati naslovnog junaka koji se, nakon što biva ranjen vatrenim oružjem u Sarajevu, budi na otoku koji je bio znamenita Titova ljetna rezidencija. Film je u potpunosti sniman u Hrvatskoj, točnije na Brijunima te u Puli. 

Hrvatska manjinska koprodukcija Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren prikazala se u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova 'Kratki rezovi' (Short Cuts). Film je napisan u suradnji s hrvatskim redateljem Draškom Ivezićem koji ujedno i daje glas naslovnom junaku. Osim Ivezića u filmu glasove daju Leon Lučev, Dražen Šivak, Lee Delong i sama autorica Chintis Lundgren. 

Glavni lik ovog kratkometražnog animiranog filma je privlačan vuk Toomas koji, nakon što izgubi posao, radi kao žigolo da uzdržava obitelj, pri čemu prešućuje svojoj supruzi gubitak posla. Njegova supruga Viivi također skriva tajnu: pohađa skupi seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova.

Projekciju je aplauzom ispratila brojna publika, a nakon toga glavni programer kratkometražnih filmova Jason Anderson poveo je razgovor s autorima. Upitana o budućim planovima i da li želi da se ovaj koncept možda proširi na cjelovečernji animirani film Lundgren najavljuje: 'Nismo za sada razmišljali o kino projektu, no već neko vrijeme radimo na tome da svijet Manivalda i Toomasa postane animirana serija. Za to smo već dobili podršku od Hrvatskog Audiovizualnog Centra u Hrvatskoj i od naših francuskih partnera tako da sad radimo na seriji priča koje bi trebale postati animirana komedija za odrasle gdje će životinje progovarati o temama suvremenog života. U Europi je do sada bilo gotovo nemoguće realizirati televizijski projekt animacije koji nije za djecu, no to se sada mijenja i sve više je nakladnika koji ulažu ozbiljne novce u animiranu zabavu za odraslu publiku'. 

Na ovogodišnjem TIFF-u, koji se profilirao kao jedan od najposjećenijih i najutjecajnijih filmskih festivala, uvršteni su neki od najpoznatijih svjetskih autora kao što su Terrence Malick (A Hidden Life), Roy Andersson (About Endlessness), Céline Sciamma (Portrait of a Lady on Fire), Gael García Bernal (Chicuarotes), Martin Scorsese (uz Rona Howarda producent filma Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band) te mnogi drugi. 

Međunarodni filmski festival u Torontu ove se godine održava od 5. do 15. rujna, a sve ostale detalje potražite na njihovoj službenoj stranici

Naslovne fotografije: ekipa filma Bosonogi car (prve dvije fotografije); Chintis Lundgren i Draško Ivezić (druge dvije fotografije)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.