Preskoči na glavni sadržaj

Na festivalu Tišina Molim! održana panel diskusija o otvaranju filmskog ureda u Dubrovniku

U sklopu 5. festivala filmova snimljenih u Dubrovniku 'Tišina molim!' u četvrtak, 16. prosinca, u dubrovačkim Lazaretima je održana panel rasprava pod nazivom "Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik" na kojoj je jedan od sudionika bio i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich. 

Na petom izdanju festivala filmova snimljenih u Dubrovniku Tišina Molim!, koji traje od 15. do 17. prosinca, održana je panel diskusija "Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik" u Lazaretima koja je okupila predstavnike lokalnih filmskih produkcija, predstavnike gradske i županijske Turističke zajednice, lokalnih filmskih festivala te audiovizualne kulture.

Moderator panela bio je Dean Tošović, u ime Grada Dubrovnika sudjelovala je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika, Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, filmski producent iz Dubrovnika Maro Kocković te Miro Bronzić, voditelj Ljetne škole filma Šipan.

Budući da je Grad atraktivno filmsko odredište, najvažnija uloga Filmskog ureda bit će koordinacija producentskih kuća i svih dionika u procesu filmskih snimanja. Grad Dubrovnik kreirao je i usvojio Pravilnik o filmskim snimanjima, a za početak projekt filmskog ureda bit će formiran i pokrenut kroz djelatnosti Turističke zajednice Grada.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich odao je priznanje ideji o osnivanju filmskog ureda čije će ostvarenje biti dobro za Dubrovnik i Hrvatsku. 

"Dosad smo jako dobro iskoristili naš potencijal, ali imamo još prostora za rast te izvlačenje dodatne vrijednosti iz tih ulaganja, kad bismo imali bolje mogućnosti za postprodukciju i studijski prostor, onda bismo imali još veću korist. U Europi nedostaje studijskog prostora", rekao je Marcich.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika, Jelka Tepšić izjavila je kako je Dubrovnik već više od sto godina filmska kulisa, a nedostaje središnje mjesto gdje bi se rješavala brojna pitanja koordinacije.

"Ured će donijeti bolju koordinaciju i afirmirat će se brojne mlade snage. Uz to, dodatno ćemo promovirati Dubrovnik kao atraktivnu lokaciju. Pravilnik iz 2018. godine uredio je odnos prema filmskoj industriji, ali važno je imati ljude koji će producentima olakšati organizaciju snimanja", istaknula je Tepšić.

Filmski producent iz Dubrovnika, Maro Kocković istaknuo je kako je sama ideja o osnivanju filmskog ureda stara, ali je trebalo sazreti vrijeme za realizaciju.

"Dobro je da nije sve koncentrirano samo na Dubrovnik, koji je za to premalen, već će pokrivati šire područje naše županije. Imat će smisla ako ured bude imao moć rješavati razne dozvole, odnos s lokalnim stanovništvom, parkiranjem", rekao je Kocković.

Voditelj Ljetne škole filma i organizator Dubrovačkog filmskog festivala Šipan, Miro Bronzić istaknuo je kako će filmski ured biti koordinator svih koji se na jugu Hrvatske bave filmskom djelatnosti.

"Vidim to kao pomak jer je problem uvijek nedostatak vremena u administrativnim poslovima i organizaciji. Tu bi ured mogao puno pomoći, a posebno u pogledu financiranja. Na koncu će to podići i kvalitetu programa i bolje filmove", izjavio je Bronzić.

Organizator festivala 'Tišina Molim!', Miran Dilberović istaknuo je kako Dubrovnik privlači brojne svjetske produkcije pa bi se organizacijom filmskog ureda na najbolji način iskoristile sve veze ljudi koji su svoju karijeru ostvarili u inozemstvu.

"Taj bi ured trebao biti poveznica svih dionika, odnosno filmske produkcije i Grada Dubrovnika, i kao netko tko razumije film trebao bi raditi u interesu u Dubrovnika", zaključio je Dilberović.

Osim panel diskusije, drugog je dana festivala održano i predstavljanje publikacije Hrvoja Ivankovića "Počelo je con un ballo all' Ungherese" – o prvim igranim filmovima snimanim u Dubrovniku i okolici, uz projekciju najstarijeg sačuvanog filma snimanog u Dubrovniku, Afrodita iz 1918. godine. 

Oovogodišnje, blagdansko izdanje manifestacije Tišina Molim! dio je programa Dubrovačkog zimskog festivala. Ulaz na sva događanja je besplatan, a više informacija može se pronaći na službenoj stranici festivala i na Facebook stranici Tišina Molim.

*Dio vijesti preuzet je s Hine 

Naslovna fotografija: panel diskusija "Ususret otvaranju filmskog ureda Dubrovnik"

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.