Preskoči na glavni sadržaj

Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri domaća naslova!

Uz dva kratkometražna naslova (Belladonna i Tu tamo) na 45. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu (IFFR), koji se održava od 27. siječnja do 7. veljače, u glavnom natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti, dok su u sekciju 'Limelight' uvršteni dugometražni filmovi Zvizdan i manjinska koprodukcija Puni udar (Full Contact). 

Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera u produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova 'Tiger Awards Competition'. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije. Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, a koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen. Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta te Dane Komljen i James Lattimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentica brazilske kuće Flvmina Creative Production. Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma. 

Višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj 'Limelight', a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a 'Voices'. Podsjetimo, Zvizdan je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodijeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy - IPA). Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić, glavne su uloge odigrali Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. 

Puni udar nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je 'glumila' Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu, a riječ je o psihološkom trileru o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brocheré osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu. 

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: Belladonna Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. 

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od  najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala

Naslovne fotografije: scene iz filmova Sve, još uvijek, u orbitiZvizdanPuni udar 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.