Preskoči na glavni sadržaj

Muškarci ne plaču Alena Drljevića stigao na velika platna u Češku

Dugometražni igrani film Muškarci ne plaču redatelja Alena Drljevića, nastao u bosansko-hrvatsko-slovensko-njemačko-srpskoj koprodukciji, nakon svečane premijere koja je 3. listopada održana u Pragu, krenuo je u redovnu kinodistribuciju u Češkoj. Hrvatski koproducent filma je Živa produkcija. 

Distributeri filma su distribucijska tvrtki Aero films u suradnji s Češkom televizijom i KVIFF Distribution. Naime, ove kuće biraju najbolje filmove sa svjetskih festivala i rade specijalne projekcije u kinima Češke. Cilj distributera je da češkoj kino publici predstave filmove visoke umjetničke vrijednosti koji inače teško mogu doći do publike standardnim načinima distribucije. Prvi film koji je na ovaj način predstavljen bio je film Mladost (Youth) proslavljenog talijanskog redatelja Paula Sorrentina.

Debitantsko ostvarenje bosanskohercegovačkog redatelja Alena Drljevića Muškarci ne plaču prikazano je i na nedavno održanom najvećem filmskom festivalu u Norveškoj, Bergen film festivalu. Nakon ovoga prikazivanja slijedi bogat festivalski život filma, te će u naredna dva mjeseca Muškarci imati svoje premijere na festivalima diljem svijeta: Filmfest Hamburgu (Njemačka), Kinenova Film Festivalu (Makedonija), Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu (Južna Koreja), Međunarodnom filmskom festival u Chicagu (SAD) i mnogim drugim.

Uz režiju, Alen Drljević zajedno sa Zoranom Solomunom napisao je i scenarij. Direktor fotografije je Erol Zubčević, a film je montirao Vladimir Gojun. Glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev i Boris Isaković. Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić

Podsjetimo, svjetska premijera filma održana je u srpnju na Filmskom festivalu u Karlovim Varima gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija u natjecateljskom programu te nagradom Europa Cinemas Label za najbolji europski film u natjecateljskom programu. Osim toga Muškarci ne plaču izabrani su za bosanskohercegovačkog kandidata za 90. nagradu 'Oscar' Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.