Preskoči na glavni sadržaj

Monsterclass s Daliborom Barićem

Gost Monsterclassa u petak, 2. travnja je Dalibor Barić, redatelj filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa koji je bio u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film. 

Filmovi Dalibora Barića dugo su i dobro poznati među revnim pratiteljima domaćeg eksperimentalnog filma. No Barićevo ime preko noći je postalo poznato kad se njegov dugometražni prvijenac Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa neočekivano našao u širem izboru za ovogodišnju nagradu Oscar za najbolji animirani film. 

Iznenađenje je tim veće jer Barić ovim filmom nije odlučio prijeći na mainstream poetiku, nego je naprosto nastavio raditi ono što najbolje zna. I Slučajna raskoš tako je začudan kolaž krimi elemenata, znanstvene fantastike, egzistencijalizma, američkih stripovskih vizuala, starih fotografija i uznemirujuće maglovite animacije. 

Budući da film nije ušao u uži izbor za Oscara, Dalibor Barić će raskošne crvene tepihe Los Angelesa ipak zamijeniti skoro jednako glamuroznim Zoom kanalom Kinokluba Zagreb. U prvom ovogodišnjem Monsterclassu pričat će o tome kako koristi razne medije i utjecaje da bi konstruirao svoje neobične radove. Kao autor koji bez formalnog umjetničkog obrazovanja radi sjajne i nimalo školske filmove, razgovor s njim čini se obaveznim dijelom nimalo obaveznog obrazovnog programa Monsterclass.

"Priča je tu negdje na rubu u sivoj zoni, slika (kolaž, znak, strip, found footage) i zvuk (glas i glazba) u filmovima djeluju kao različiti glazbeni instrumenti u jazz glazbi koji, naizgled nespojivi i atonalni, stvaraju jedinstvenu višeslojnu glazbenu temu", reći će Barić o jednom od svojih filmova. Monsterclass je zakazan za petak 2. travnja u 19 sati na Zoomu. Gledaju se inserti filmova, a razgovor s autorom vodit će Luka Ostojić

Naslovna fotografija: scena iz filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.