Preskoči na glavni sadržaj

Moj život bez zraka u natjecateljskom programu 24. Hot Docsa

Dugometražni dokumentarni film Moj život bez zraka, redateljice Bojane Burnać, uvršten je u glavni natjecateljski program Međunarodni spektar (International Spectrum) Kanadskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Torontu Hot Docs. Filmu će prikazivanje na festivalu ujedno biti i svjetska premijera, a prva projekcija zakazana je za 30. travnja. 

Moj život bez zraka prvi je hrvatski dokumentarni film kojem je uspjelo ući u glavnu konkurenciju ovog najvećeg i najvažnijeg festivala dokumentarnog filma u Sjevernoj Americi, gdje filmove u prosjeku godišnje pogleda oko 200.000 ljudi.

Moj život bez zraka progovara o užitcima i životnim rizicima maksimalnog držanja daha, suočavanju s granicama vlastitih mogućnosti i medicinskih saznanja, čak i kada je to opasno po život. Ovo nije sportski dokumentarni film, već poetični prikaz osobnog iskustva Gorana, koji čini sve da bi bio najbolji na svijetu. Njegov cijeli život vezan je za vodu i on ne posustaje u tome da bude najbolji, iako mu je doktor zabranio da trenira jer doživljava black out i u snu, tj. sanjajući da trenira, prestaje disati (doživljava apneju) i svake mu noći prijeti gušenje zbog nedostatka kisika.

'Ronjenje na dah sam počela trenirati zbog podvodnog snimanja kamerom. Gorana sam upoznala kroz suradnju i zajedničke treninge s trenerom hrvatske reprezentacije ronjenja na dah Ivanom Drvišem. Godinu dana sam radila istraživanje teme za ovaj film. Kada sam odlučila snimati film o Goranu, zapravo ništa nisam znala o njemu. On je bio distanciran od ljudi, tada još nije bio svjetski rekorder, a ja sam odlučila vjerovati svojoj intuiciji i krenula sam u istraživanje apneje kroz njegov lik. Htjela sam otkriti srž ljudske motivacije za maksimalnim držanjem daha. Film je moj subjektivni pogled na apneju i Gorana. Nakon šest godina predanog rada, sada kada se pripremamo za premijeru na festivalu Hot Docs, konačno osjećam mir. Vjerovala sam u sebe i ljude s kojima sam stvarala film i vjerovala sam da možemo napraviti nešto vrijedno što će trajati u vremenu. Sada je vrijeme pred nama da nam to i pokaže' izjavila je redateljica Bojana Burnać.

Inače, Moj život bez zraka jedan je od svega 12 filmova koji se prikazuju u glavnom natjecateljskom programu Međunarodni spektar.

Uz režiju, Bojana Burnać bila je zadužena i za kameru i za scenarij. Producent je Oliver Sertić, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, izvršni producent Tibor Keser, a film je nastao u produkciji Restarta te uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon svjetske premijere, koja je zakazana za 30. travnja, film će se u Torontu prikazati još 1. i 7. svibnja, a predstavit će ga redateljica, producent i protagonist filma Goran Čolak.

24. izdanje Hot Docsa, drugog najvećeg i najvažnijeg svjetskog festivala dokumentarnog filma nakon amsterdamske IDFA-e, održava se od 27. travnja do 7. svibnja. Uz filmski dio Hot Docs je poznat i po iznimno bogatom popratnom industrijskom programu i sajmu najnovije dokumentarne produkcije. Više informacija o programu festivala možete pronaći na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.