Preskoči na glavni sadržaj

Mogućnosti glazbe u filmu tema novog Kratkog utorka

U utorak 13. prosinca, u 21 sat, u zagrebačkom kinu Tuškanac gostuje Britanac Neil Young, suradnik brojnih filmskih časopisa i portala koji će predstaviti program uglavnom eksperimentalnih filmova odabranih po načelu prisutnosti i značenju glazbe u njima. 

Neil Young rođen je u Easingtonu, a većinu života proveo je u Sunderlandu. Prije nego što se na prijelazu tisućljeća, u dvadesetdevetoj godini života počeo baviti filmskom kritikom, studirao je novinarstvo, pisao o nogometu, ali i dugo godina radio kao profesionalni postavljač oklada za konjske utrke. Od tada se, što preko svog websitea Jigsaw Lounge, što preko pisanja za mnoge važne filmske i nefilmske časopise i portale (The Independent, Time Out London, Sight & Sound, The Hollywood Reporter, IndieWire, Mubi), profilirao u jednu od nezaobilaznih osoba na europskoj kritičarskoj sceni. Tome je pomoglo i to što je pasionirani posjetitelj filmskih festivala (svake godine ih obiđe oko 40), za koje često radi kao programski konzultant (ljubljanski LIFFE, bečki Viennale). Od 2011. do 2015. radio je i kao ko-direktor filmskog festivala u Bradfordu, a 2013. bio je član žirija u programu Tjedan kritike na festivalu u Cannesu.

Filmski program koji je selektirao za Kratki utorak najavljuje ovim riječima: 'Dok je glazba u dugim igranim filmovima koje gledamo na kino repertoaru postala nametljiva, pretjerana, često podcrtavajući svaku emociju, eksperimentalni, avangardni i nekonvencionalni kratki filmovi pokazuju što se s njom može postići kad je se upotrebljava s osjećajnošću, maštom i drskošću. Ili kako je Frank Zappa jednom rekao: 'Bez odstupanja od norme, napredak nije moguć'.

Među ostalima gledaju se i filmovi Lewisa Klahra, Janie Geiser, Stephena Broomera, Seada Šabotića, Milana Zulića i Isabel Pagliai.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a filmovi se projiciraju s HD digitalnih formata, osim filmova Stephena Broomera koji će biti prikazani sa 16mm filmskih kopija.

Svi filmovi su na engleskom ili imaju engleske titlove, a ulaz na projekciju je 10 kuna. 

Točan popis i raspored filmova po želji gosta kuratora Neila Younga, ostati će tajna sve do same projekcije.

Više o predavanju možete pronaći na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: Neil Young

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.