Preskoči na glavni sadržaj

Mnoštvo hrvatskih animiranih filmova na festivalu Linoleum u Kijevu

Čak devet hrvatskih animiranih naslova prikazat će se u raznim programima Međunarodnog festivala suvremene animacije i medijske umjetnosti Linoleum koji se u Kijevu održava od 1. do 5. rujna. Osim toga, hrvatski animator Veljko Popović dio je tročlanog međunarodnog žirija glavnog natjecateljskog programa. 

U sklopu međunarodnog natjecanja festivala Linoleum prikazuju se dva hrvatska naslova: Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke te bosanskohercegovačko-hrvatska koprodukcija Prirodni odabir Alete Rajič (hrvatski koproducent je Vinko Brešan, Zagreb Film). U natjecateljski program namjenskih filmova je, pak, uvrštena Kula Sunčane Brkulj

Publika festivala u Kijevu imat će priliku pogledati i film Real Boy Irene Jukić Pranjić i to u tematskom bloku Erotique est Magnifique. U programu namijenjenom VR animaciji prikazuju se Dislokacije Veljka i Milivoja Popovića. Među nama Petre Balekić je, pak, dio programa Ladies First koji je namijenjen animiranim filmovima koje potpisuju žene i pričaju o ženama. Uz to, na festivalu se prikazuje i film Marka Tadića, Događaji za zaboraviti i to u programu namijenjenom eksperimentalnoj animaciji i videoumjetnosti. 

U programskom bloku za djecu od dvije do šest godina prikazuje se i studentski film Lune Strmotić, Maskirani osvetnik

Osim toga, hrvatska manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom autorice Chintis Lundgren (hrvatski koproducenti su Draško Ivezić, Jadranska animacija i Matija Pisačić, Umjetnička organizacija ANIMA) dio je programa Posebnih projekcija koji je namijenjen estonskoj animaciji. 

U sklopu međunarodnog natjecanja, na Linoleumu se prikazuje 45 filmova, nacionalni program nudi deset naslova, a natjecateljski program namjenskih filmova 24. O pobjednicima svakog od ovih programa odlučuje međunarodni žiri. Jedan od članova žirija međunarodnog natjecateljskog programa je i hrvatski animator, Veljko Popović

Međunarodni festival suvremene animacije i medijske umjetnosti Linoleum najveća je manifestacija animacije u Ukrajini, a pokrenut je 2014. godine. Svako izdanje festivala donosi oko 250 naslova iz cijeloga svijeta, a osim filmskog programa, nudi i radionice te predavanja. 

Više o festivalu Linoleum, koji se odvija od 1. do 5. rujna, možete pronaći na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.