Preskoči na glavni sadržaj

Miramare u službenom programu Cannesa!

Kratkometražni animirani film autorice Michaele Müller Miramare prikazat će se u sklopu službenog programa 63. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu i to u selekciji Cinéfondation koja prikazuje filmove filmskih škola iz cijeloga svijeta. 

Ove se godine na adresu festivala za program Cinéfondation prijavilo 1600 filmova, a prikazat će se samo njih 13. Kanadski redatelj Atom Egoyan predsjedavat će peteročlanim žirijem koji će odabrati najbolja tri filma iz ove selekcije.

Miramare je diplomski rad mlade švicarske autorice Michaele Müller koji je nastao u produkciji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) iz Zagreba i to je prvi puta da Hrvatska s jednim studentskim filmom sudjeluje u toj selekciji. Selekcija Cinefondation osnovana je 1998. godine kako bi inspirirala i potaknula nove generacije mladih filmaša čije vrijeme tek dolazi, a zanimljivo je kako su sa svojim studentskim filmovima u toj selekciji sudjelovali danas već etablirani autori poput austrijske redateljice Jessice Hausner (Lovely Rita, Lourdes), potom rumunjskog redatelja Corneliua Porumboiua (12:08 istočno od Bukurešta, Policijski, pridjev), mađarskog redatelja Kornela Mundruczóa (Delta), bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić (Snijeg) i srpskog redatelja Vladimira Perišića (Ordinary People).

Miramare je ove godine osvojio nagradu Oktavijan za najbolji animirani film na 19. Danima hrvatskog filma, a pozvan je i u studentsku konkurenciju najvećeg festivala animiranog filma u Annecyju koji će se održati u lipnju.

Ovo je još jedan veliki uspjeh hrvatskog kratkometražnog filma na kanskom festivalu i nakon prošlogodišnjeg uspjeha filma Gorana Odvorčića Ciao Mama koji je sudjelovao u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova.

Filmski festival u Cannesu ove će se godine održati od 12 do 23. svibnja 2010.
 

Donosimo Vam popis ostalih filmova iz selekcije Cinéfondation:

COOKED, Jens BLANK - NFTS, Velika Britanija

HINKERORT ZORASUNE (The Fifth Column), Vatche BOULGHOURJIAN - NYU, SADCOUCOU-LES-NUAGES (Anywhere Out of the World), Vincent CARDONA - La fémis, Francuska

IJSLAND (Iceland), Gilles COULIER - Sint-Lukas University, Belgija

FROZEN LAND, KIM Tae-yong - Sejong University, Južna Koreja

JA VEĆ JESAM SVE ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM (I Already Am Everything I Want to Have), Dane KOMLJEN - FDU, Srbija

TAULUKAUPPIAAT (The Painting Sellers), Juho KUOSMANEN - Aalto University, Finska

LOS MINUTOS, LAS HORAS (The Minutes, the Hours), Janaína MARQUES RIBEIRO –-
EICTV, Kuba

MIRAMARE, Michaela MÜLLER - ALU, Hrvatska

EL JUEGO (The Game), Benjamin NAISHTAT - Le Fresnoy, Francuska

ĎAKUJEM, DOBRE (Thanks, Fine), Mátyás PRIKLER - FTF-VŠMU, Slovačka

ITT VAGYOK (Here I Am), Bálint SZIMLER - SzFE, Mađarska

SHELLEY,  Andrew WESMAN,Harvard University, SAD

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.