Preskoči na glavni sadržaj

Metastaze Branka Schmidta premijerno u Njemačkoj i Velikoj Britaniji

Dugometražni igrani film Branka Schmidta Metastaze u drugoj polovici travnja očekuje sudjelovanje na zanimljivim filmskim festivalima, u Njemačkoj i Velikoj Britanij.

Festival u Njemačkoj počinje već u srijedu, 21. travnja i održava se u gradu Wiesbadenu. Riječ je o 10. Go East - međunarodnom festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma. Tako će svoju njemačku premijeru dobitnik Velike Zlatne Arene na 56. festivalu igranog filma u Puli 2009. imati u sklopu glavnog programa konkurencije u kojem će se natjecati s ostalih 9 dugometražnih igranih filmova među kojima treba istaknuti dobitnika Srebrnog medvjeda na 60. Berlinaleu, hvaljeni ruski film How I Ended This Summer Alexeyja Popogrebskiyja, zatim rumunjski Medal of Honor Calina Netzera te najnoviji film srpskog redatelja Želimira Žilnika Stara škola kapitalizma.


Do sada su na festivalu u Wiesbadenu, koji isključivo predstavlja filmove zemalja istočne i srednje Europe, sudjelovali mnogi hrvatski filmovi, a nagrađivani su bili Armin Ognjena Sviličića (2007.), Što sa sobom preko dana Ivone Juke (2006.) i Kraj igre, kratki film Petra Oreškovića (2004.). Go East ove godine traje od 21. do 27. travnja 2010.

Dan poslije, u četvrtak 22. travnja započinje 10. East End Film Festival u Londonu na kojem će Metastaze sudjelovati u sklopu glavnog festivalskog programa. Prikazivanje Metastaza na ovom festivalu ujedno je i premijerno prikazivanje filma u Velikoj Britaniji. East End Film Festival jedna je od najvećih londonskih filmskih manifestacija, a osim na recentnu britansku kinematografiju festival stavlja fokus i na filmove istočne Europe i Azije. Ove godine festival traje od 22. do 30. travnja 2010.

Nedavno su Metastaze bile prikazane i u sklopu glavnog programa festivala Cyprus Film Days na Cipru (10. – 18. travnja 2010.) među 14 naslova iz cijeloga svijeta gdje je bio prikazan zajedno s hvaljenim grčkim filmom Dogtooth Giorgosa Lanthimosa (Nagrada Un Certain Regard na Cannesu 2009, Specijalna nagrada žirija Sarajevo Film Festivala 2009.), izraelskim Ajami Scandara Coptija i Yarona Shanija (nominiran za nagradu Oscar 2009.) i britanskim Fish Tank Andree Arnold (Nagrada žirija na festivalu u Cannesu 2009.).

Glavne uloge u Schmidtovom filmu nastalom prema istoimenom romanu Ive Balenovića i scenariju Ognjena Sviličića tumače Rene Bitorajac (dobitnik Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli 2009.), Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Robert Ugrina, Jadranka Đokić i dr..

Film je nastao u produkciji Telefilma iz Zagreba u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, Refresh Production (Bosna i Hercegovina) i Lux filmom (Srbija).
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.