Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodni filmski festival u Bratislavi: Fokus na suvremeni hrvatski film, Pijat i Zvir u konkurenciji za nagrade

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, čije se 18. izdanje održava od 11. do 17. studenog 2016., organiziran je fokus na suvremeni hrvatski film. Ne gledaj mi u pijat i Zvir prikazat će se u natjecateljskom programu, a Radi Šerbedžiji bit će uručena Nagrada za izvrsnost u svjetskom filmu.

Potaknut recentnim uspjesima hrvatskog filma u svijetu, Fokus: Hrvatska nudi izbor najuspješnijih novijih ostvarenja dugometražnog i kratkometražnog igranog, animiranog i dokumentarnog filma. Program uključuje nedavne dugometražne uspješnice kao što su S one strane Zrinka Ogreste i Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, a kratkometražna selekcija među ostalima uključuje i nagrađivane naslove kao što su dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film Piknik Jure Pavlovića, dobitnicu Nagrade za najbolji kratkometražni film u venecijanskom programu Horizonti Belladonna Dubravke Turić, kao i nedavnu finalisticu za studnetskog Oscara - Cvijeće Judite Gamulin. U sklopu fokusa svoju će slovačku premijeru imati i Generacija '68, a njezin redatelj Nenad Puhovski bit će jedan od članova žirija u natjecateljskom programu dokumentarnog filma.

Rade Šerbedžija primit će Nagradu za izvrsnost u svjetskom filmu, povodom čega će na samom otvaranju festivala biti prikazan i njegov redateljski debi Oslobođenje Skoplja, koji je surežirao sa svojim sinom, Danilom. Naslove za Fokus: Hrvatska odabrao je filmski kritičar Nenad Dukić, a program je organizran u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (više informacija potražite ovdje).

Za nagrade u dugometražnom programu Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi konkuriraju prva i druga dugometražna igrana i dokumentarna ostvarenja autora. U natjecateljskim programima festivala bit će prikazana dva hrvatska filma: Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić uvršten je u natjecateljski program igranog filma, a Zvir Miroslava Sikavice u natjecateljski program kratkometražnog filma.

Kratkometražni eksperimentalni film Novi Južni Zagreb Darka Fritza bit će prikazan u tematskom programu Tema: Grad, a srpsko-hrvatska koprodukcija Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića bit će prikazan u programu Europa, selekciji filmova koji se bave temama zajedništva u tematskom i produkcijskom smislu.

18. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi održat će se od 11. do 17. studenog 2016., a više informacija o programu potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.