Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodni filmski festival u Almagru: Hrvatska zemlja partner

Hrvatska je zemlja partner Međunarodnog filmskog festivala koji se u španjolskom gradu Almagro odvija od 29. do srpnja do 7. kolovoza. Prisustvom hrvatskih filmaša i filmova u programu obilježava se 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosna između Hrvatske i Španjolske. Program posvećen Hrvatskoj nastaje u suradnji festivala u Almagru s Hrvatskim audiovizualnim centrom i s Veleposlanstvom RH u Madridu. 

U sklopu filmskog programa posvećenom hrvatskom suvremenom filmu, u Almagru prikazuju se naslovi: animirano-dokumentarni Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, animirani Udahnut život Ivane Bošnjak Volde i Thomasa Johnsona Volde i igrani U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović te Njemački inat Silve Ćapin

Osim toga, u sklopu natjecateljskog programa prikazuje se i animirani film Dee Jagić, Sjene, za koji će zvučnu podlogu uživo odsvirati grupa Grimanas. 

Na festivalu će se održati i izložba plakata Zagrebačke škole crtanog filma, uz projekciju četiri baštinska filma: Kauboj Jimmy (1957.), Krava na mjesecu (1958.) i Igra (1962.) oskarovca Dušana Vukotića te Posjet iz svemira Zlatka Grgića (1964.), za koji Vukotić potpisuje scenarij.

U industrijskom dijelu programa održat će se okrugli stol na temu animacije na kojem sudjeluju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson Volda, koji također održavaju i dvodnevnu radionicu stop animacije.

Predavanje o međunarodnim koprodukcijama održat će predstavnica HAVC-a Irena Jelić, rukovoditeljica Odjela za promociju i plasman, koja je ujedno i članica žirija festivala. 

Uz prikazivanje izbora hrvatskih kratkometražnih filmova i gostovanje hrvatskih filmaša, program predstavljanja Hrvatske, koji je Festival osmislio u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) i Veleposlanstvom RH u Madridu, zamišljen je kroz  suradnju na više razina - uz film, i kroz glazbu, turizam i gastronomiju. Na taj način, gostovanje Hrvatske, uz suradnju u okviru filmske industrije, ima za cilj šire kulturno, gospodarsko i turističko povezivanje Hrvatske i Autonomne zajednice Castilla-La Mancha. 

Veleposlanica RH u Španjolskoj, Nives Malenica, također će sudjelovati u aktivnostima posvećenima Hrvatskoj na festivalu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.